Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Za uplynulé dva roky prišiel priemerne Slovák na pokutách o 32 eur

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

V rebríčku najčastejších pokút nasledujú upomienky za neuhradený telefón alebo internet, s čím majú „skúsenosť“ traja z desiatich opýtaných.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Za uplynulé dva roky každý občan zbytočne prišiel priemerne o 34 eur. Takúto sumu totiž celkovo zaplatil na rôznych pokutách, sankciách či upomienkach. Najvyššie pokuty pritom platil štátnej správe a za dopravné priestupky.

Na druhej strane, najnižšie postihy boli za služby požičovní. Keď už Slovák pokutu dostal, väčšinou sa k tomu postavil zodpovedne. Osem z desiatich ľudí si totiž svoju chybu súvisiacu s pokutou aj uznalo. Pre spoločnosť Home Credit to zistil prieskum agentúry STEM/MARK.

Viac ako polovica dospelej populácie na Slovensku (51 %) má počas uplynulých dvoch rokov osobnú skúsenosť s nejakou pokutou. Najčastejšie ich pritom dostali pri šoférovaní (38 %), ako pri jednej z najbežnejších denných aktivít, či už za prekročenú rýchlosť, telefonovanie, alebo nezapnuté pásy.

V rebríčku najčastejších pokút nasledujú upomienky za neuhradený telefón alebo internet, s čím majú „skúsenosť“ traja z desiatich opýtaných. Ďalšia štvrtina respondentov zase doplatila na neporiadne splácanie úverov alebo hypoték.

Analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub v tejto súvislosti pripomína, že práve platenie úverov podľa dohodnutých pravidiel môže ľuďom prakticky ušetriť ďalšie zbytočné výdavky. Podľa neho pokutám sa dá veľmi jednoducho predísť. Stačí si nastaviť trvalý príkaz na svojom bežnom účte. Zaberie to niekoľko minút, no môže ušetriť desiatky eur. Vždy je dobré ho mať o niekoľko dní skôr, ako je dátum splatnosti. Platby totiž neprebiehajú počas víkendu, a tak je potrebná rezerva troch dní.

Ďalšími častými dôvodmi pokutovania sú zlé parkovanie (15 %), nezaplatené účty za energie (14 %) a cestovanie verejnou dopravou „načierno“ (12 %). Pri pohľade na výšku zaplatených pokút človek za obdobie dvoch rokov nedobrovoľne ukrátil rodinný rozpočet v priemere o 34 eur. Najvyššie pokuty sa pritom platili štátnej správe ako sankcie od rôznych úradov či za nezaplatené dane a taktiež za spomínané prehrešky za volantom. V oboch prípadoch to bolo zhodne po približne 50 eur. Naopak, najnižšie pokuty sú v prípade služieb požičovní, napr. za oneskorené vrátenie DVD alebo knihy je to 2,50 eura.