Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Za vlaňajšok štát na daniach vyberie o 489 miliónov eur viac

Tlačová konferencia predsedu vlády SR Roberta Fica, podpredsedu vlády a ministra financií SR Petra Kažimíra a riaditeľa Inštitútu finančnej politiky Martina Filka v pondelok 15. februára 2016 v Bratislave na ministerstve financií na Kýčerského ulici. Témou bola nová daňová prognóza. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR – Štefan Puškáš

Za minulý rok sa zlepšil výber najmä vďaka vyššiemu výberu dane z pridanej hodnoty, dane z príjmov právnických osôb a odvodov.

Bratislava 15. februára (TASR) - Štát na daniach a odvodoch vyberie za rok 2015 o 489 miliónov eur viac oproti odhadu z vlaňajšieho októbra. V tomto roku by malo dôjsť k zvýšeniu príjmov o 410 miliónov eur, v budúcom o 369 miliónov eur a v roku 2018 o 444 miliónov eur.

Vyplýva to z aktuálnej daňovej prognózy, ktorú dnes zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR. "Pozitívne výsledky z trhu práce, ale aj z čerpania eurofondov sa pretavili do reálneho plnenia si daňových povinností a z pohľadu štátu a samospráv do plnenia štátnej kasy a kasy samospráv," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).


Za minulý rok sa zlepšil výber najmä vďaka vyššiemu výberu dane z pridanej hodnoty (DPH), dane z príjmov právnických osôb a odvodov. "Skoro tri pätiny zlepšenia výberu pripisujeme vyššej úspešnosti výberu daní a odvodov, vyššej efektívnosti. Teda tomu, že ľudia a firmy platia poriadnejšie dane a štát sa ich naučil lepšie vyberať," doplnil Kažimír.

V tomto roku, ako aj v najbližších rokoch má dôjsť podľa rezortu financií k zlepšeniu vďaka vyšším daniam a odvodom vyplývajúcim z pozitívneho vývoja na trhu práce. Ako uviedol IFP, vyššia úspešnosť výberu tvorí viac ako 60 % zlepšenia prognózy.

V najbližších rokoch majú pozitívne na výber daní a odvodov vplývať aj súkromné investície. Na Slovensko príde nová automobilka Jaguar Land Rover. Ako vyčíslil Kažimír, v oblasti príjmov by mal nový závod priniesť v horizonte prognózy 220 miliónov eur, po spustení fabriky by mal byť dodatočný príspevok do štátnej pokladnice 260 miliónov eur ročne.

Z hľadiska deficitu verejných financií by sa vďaka lepšiemu výberu daní a odvodov malo podľa ministra podariť v roku 2018 splniť cieľ vyrovnaného rozpočtu. "Po zapracovaní tejto prognózy do fiškálneho rámca rokov 2017 a 2018 máme vyrovnaný rozpočet v roku 2018, bez dodatočných potrebných opatrení, ale aj bez krytia vládnych priorít, ktoré vzídu z ďalších parlamentných volieb," avizoval Kažimír.

Vďaka lepšiemu výberu daní a odvodov v tomto roku zdravotné poisťovne dostanú o vyše 30 miliónov eur viac. "Znamená to, že argumenty niektorých ľudí, že na zvýšené platy sestier nebudú peniaze, sú úplne na vode," zdôraznil šéf rezortu financií. Vyššie príjmy by mala mať aj Sociálna poisťovňa, a to o 130 miliónov eur.

"Je tu veľmi dobrý odkaz pre samosprávy, mestá, obce a župy, ktoré budú mať o 110 miliónov eur viac v tomto roku z podielových daní, čo sa pevne verím pretaví do verejných služieb a ďalších investícií," podotkol Kažimír s tým, že zvyšných 140 miliónov tvoria príjmy štátu. "Dopĺňame rezervu na verejné investície a kľúčovo tieto peniaze idú na prípravu investície Jaguar Land Rover," dodal.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyzdvihol, že súčasnej vláde sa podarilo dostať verejné financie do dobrej kondície. "Keď sme v apríli 2012 preberali moc, dane a verejné financie boli v katastrofálnom stave, boli v rozklade. Dnes odovzdávame verejné financie v perfektnom stave," konštatoval.

Opatrenia, ktoré prijala vláda, podľa neho súčasne posilnili prvky sociálneho štátu. "Nie, že sme len rezali, strihali a krátili. Podarilo sa nám veľa peňazí použiť aj na sociálne opatrenia a na posilnenie iných prvkov tohto štátu ," dodal Fico.