Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Za zodpovedné vyvinutie systému umelej inteligencie možno získať cenu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ocenenie môže získať organizácia či jednotlivec, ktorí vyvíjajú a nasadzujú systémy AI s ohľadom na princípy dôveryhodnej a na človeka orientovanej umelej inteligencie.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Slovenské firmy alebo jednotlivci, ktorí vyvinuli systém umelej inteligencie (AI) alebo spolupracujú so zahraničnými partnermi v tejto oblasti na slovenskom trhu, sa môžu uchádzať o ocenenie AI Awards - Dôveryhodná AI. Registrácia bola otvorená počas prvého dňa jesennej ITAPA konferencie a prihlásiť sa možno do 9. februára 2024. Informovala o tom Tatiana Gašparová zo Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE).

Ocenenie môže získať organizácia či jednotlivec, ktorí vyvíjajú a nasadzujú systémy AI s ohľadom na princípy dôveryhodnej a na človeka orientovanej umelej inteligencie.

"Dôveryhodná AI nie je len súbor pravidiel a noriem, ale predstavuje dôležitý krok smerom k budovaniu technológií, ktoré sú vyvíjané zodpovedným spôsobom. AI Awards - Dôveryhodná AI si kladie za cieľ oceniť a podporiť iniciatívy, ktoré sa touto cestou uberajú," uviedla riaditeľka Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií (KInIT) a predsedníčka CERAI - Stálej komisie pre etiku a reguláciu umelej inteligencie Mária Bieliková.

Prihlásené systémy AI bude hodnotiť odborná porota od februára do marca v dvoch kolách. Odbornú porotu tvoria členovia CERAI a zástupcovia Európskeho centra digitálnych inovácií Hopero. Prihlásiť sa možno na internetovej stránke aiawards.sk.

Laureát AI Awards získa verejné ocenenie za zodpovedné vytváranie a používanie AI, propagáciu systému AI v sieti slovenských inovátorov prostredníctvom Hopero a tiež odborné a nezávislé zhodnotenie systému AI expertami na umelú inteligenciu, informovala Gašparová.