Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zábezpeku na DPH vrátia začínajúcim podnikateľom do jedného roka

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Paušálna zábezpeka pre nových žiadateľov o registráciu za platiteľov DPH, ktorí nemajú žiadnu podnikateľskú históriu, je 2000 eur.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Začínajúci podnikatelia, ktorí sa registrovali za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) a museli zložiť zábezpeku, ju dostanú do roka späť. Stačí, ak počas prvých 12 mesiacov svojej činnosti nebudú mať daňové nedoplatky. TASR o tom informoval prezident Finančnej správy (FS) SR František Imrecze.

"Paušálna zábezpeka pre nových žiadateľov o registráciu za platiteľov DPH, ktorí nemajú žiadnu podnikateľskú históriu, je 2000 eur," uviedol Imrecze. Za podnikateľov bez histórie považuje FS žiadateľov, ktorí ešte nikdy nepodnikali na vlastné meno, neboli spoločníkmi ani konateľmi a nikdy nevykonávali žiadnu podnikateľskú činnosť.

FS za 1 mesiac zaevidovala 783 žiadostí o registráciu za platiteľa DPH. Z toho malo povinnosť zložiť zábezpeku 64 žiadateľov, pričom celkové suma, ktorou sa zaručili, dosiahla 538.200 eur. Podľa Imreczeho však nie sú takéto požiadavky pre začínajúcich podnikateľov nemotivačné. "Pri takýchto sumách nedochádza k negatívnemu vplyvu na podnikateľské prostredie," skonštatoval.

Ako dodal, zábezpeka na daň, ktorú žiadateľom vygeneruje FS, nemusí byť platená len v hotovosti na účet. Môže byť takisto uhradená aj formou bankovej záruky bez výhrad. "Pri hodnote 2000 eur bankovej záruky je hotovostný náklad pre podnikateľa vo výške približne 20 eur na mesiac," podotkol Imrecze.