Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Začali sa práce na sprejazdnení mosta pri Vojanoch

Na snímke uzatvorený most M1683 cez indukčný kanál pred obcou Vojany v okrese Michalovce 26. marca 2024. Foto: TASR - Roman Hanc

Aktuálne prebieha dopracovanie projektovej dokumentácie na podopretie nosníkov.

Vojany 10. apríla (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) začal práce na podopretí nosníkov mosta cez kanál pred obcou Vojany v okrese Michalovce. Aktuálne prebieha dopracovanie projektovej dokumentácie na podopretie nosníkov, vďaka čomu bude môcť kraj most opätovne sprejazdniť. Informovala o tom v stredu hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.

Most je pre havarijný stav od novembra minulého roka uzavretý. Počas celej doby podopretia bude most kontrolovaný v súlade s odporúčaniami statika, čo zvýši jeho bezpečnosť. Zhotoviteľ v týchto dňoch podľa kraja realizuje aj prípravné práce súvisiace s rekonštrukciou, ako odčerpávanie vody z inundačného kanála, a to v súlade so stavebným povolením.

"S rozhodnutím príslušných orgánov o celkovom uzavretí mosta sme sa nestotožnili, preto sme hľadali riešenie, ako ho opätovne sprejazdniť. Spracované bolo statické posúdenie zaťažiteľnosti mosta, ktoré navrhlo také opatrenia, vďaka ktorým môže byť po moste vedená doprava, a to aj počas prác na jeho komplexnej rekonštrukcii," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Konštatoval pritom, že toto technické riešenie si vyžiadalo ďalšie finančné prostriedky navyše, prioritou však bola dobrá dopravná dostupnosť bez potreby obchádzkovej trasy.

Podopretie nosníkov mosta by mal zhotoviteľ zrealizovať približne do polovice mája. Kraj bude môcť most opätovne sprejazdniť po vydaní rozhodnutia k určeniu dočasného dopravného značenia. Po zrealizovaní týchto technických opatrení bude premávka vedená v jednom jazdnom pruhu, v úseku bude tiež znížená rýchlosť jazdy. Tieto práce navyše si podľa krajskej samosprávy vyžiadajú z rozpočtu viac ako 310.000 eur.

Hneď po sprejazdnení mosta začne zhotoviteľ s jeho komplexnou rekonštrukciou za 2,1 milióna eur. Práce budú prebiehať za obmedzenej premávky. Podľa zmluvy so zhotoviteľom by mali trvať do júla 2025.