Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Začali sa nové stavebné konania v súvislosti s parkom pre Jaguar

Pri Nitre by mal vzniknúť park, krorý získal status významnej investície Foto: TASR/Henrich Mišovič

V rámci prípravy strategického parku majú byť vybudované pripojovacie a distribučné plynovody, regulačná stanica, rôzne technologické časti a prípojky.

Nitra 2. februára (TASR) - Okresný úrad (OÚ) v Nitre zverejnil vyhlášky o oficiálnom začatí dvoch nových stavebných konaní v súvislosti s výstavbou strategického parku, v ktorom majú vyrásť výrobné linky automobilky Jaguar. Prvé stavebné konanie sa týka výstavby a rozšírenia plynovodných sietí. V rámci prípravy strategického parku majú byť vybudované pripojovacie a distribučné plynovody, regulačná stanica, rôzne technologické časti a prípojky.

"Vzhľadom na skutočnosť, že stavebnému úradu sú dobre známe pomery staveniska a žiadosť poskytuje dostatočný podklad pre posúdenie navrhovanej stavby, stavebný úrad upúšťa od miestneho zisťovania a od ústneho pojednávania. Účastníci konania sa môžu k podkladom žiadosti o stavebné povolenie vyjadriť v lehote siedmich pracovných dní odo dňa doručenia tohto oznámenia. V rovnakej lehote sa vyjadria aj dotknuté orgány," uvádza sa vo vyhláške zverejnenej 29. januára.

Druhé stavebné konanie sa týka budovania elektrických sietí strategického parku. Podľa vyhlášky OÚ sa v strategickom parku počíta s výstavbou rozvodne, káblových kanálov, elektrických vedení i s úpravami terénu, s budovaním poplachovej signalizácie narušenia, elektrickej požiarnej signalizácie, vnútorného a vonkajšieho oplotenia i so stavbou vnútorných komunikácií a rôznych prevádzkových súborov. "Projekt pre stavebné povolenie rieši rozšírenie a dispozičné usporiadanie elektrickej stanice pre potrebu pripojenia investora," uvádza sa vo vyhláške.

Práce na príprave strategického parku v nitrianskej mestskej časti Dražovce sa začali už pred niekoľkými mesiacmi. V septembri sa tu podľa Krajského pamiatkového úradu začal záchranný archeologický výskum. Podľa hovorcu Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Richarda Dírera sa približne v tom čase vykonával na budúcom stavenisku aj hydrogeologický prieskum. Počas októbra a novembra už boli na poliach medzi nitrianskou mestskou časťou Dražovce a obcou Lužianky štrkom spevnené a vyvalcované plochy. Podľa niektorých nitrianskych mestských poslancov tu bol už v priebehu novembra stavebný ruch taký intenzívny, že sa naň obyvatelia Dražoviec sťažovali.