Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na začatie podnikania budú môcť mladí farmári získať 50.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Podpora je určená mladým poľnohospodárom na začatie podnikateľskej činnosti a realizáciu podnikateľského plánu, tvrdí Pôdohospodárska platobná agentúra.

Bratislava 2. júla (TASR) – Mladí poľnohospodári na Slovensku sa už čoskoro budú môcť uchádzať o grant z fondov Európskej únie (EÚ). Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) by mala v najbližších dňoch vyhlásiť výzvu, v rámci ktorej sa budú môcť uchádzať o podporu na začatie podnikateľskej činnosti. Vyplácať by sa mala vo výške 50.000 eur na jedného mladého poľnohospodára vo forme dvoch splátok počas maximálne piatich rokov, pričom 70 % podpory sa poskytne po podpísaní Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku (NFP) a ďalších 30 % po správnej realizácii podnikateľského plánu.

"Podpora je určená mladým poľnohospodárom (mikropodnikom a malým podnikom) na začatie podnikateľskej činnosti a realizáciu podnikateľského plánu v oblasti živočíšnej a špecializovanej rastlinnej výroby. Farmári budú musieť splniť viaceré podmienky," informovala TASR hovorkyňa PPA Katarína Belická. Jednou z nich je, že poľnohospodársku prvovýrobu budú vykonávať ako sústavnú a samostatnú činnosť pod vlastným menom, na vlastnú zodpovednosť a za účelom dosiahnutia zisku, ktorý je hlavným zdrojom ich príjmu. "Podmienkou tiež je, že v čase podania žiadosti o nenávratný finančný príspevok nepresiahnu 40 rokov, že prvýkrát založia poľnohospodársky podnik ako jeho najvyšší predstavitelia a že budú mať zodpovedajúce profesijné zručnosti a schopnosti. Teda buď minimálne stredoškolské vzdelanie v oblasti poľnohospodárstva, veterinárstva alebo potravinárstva, alebo najneskôr do 24 mesiacov od podpísania zmluvy o poskytnutí NFP budú absolvovať akreditovaný vzdelávací kurz. Zohľadňuje sa aj zodpovedajúce štúdium v inej krajine EÚ," doplnila hovorkyňa PPA.

Mladý poľnohospodár sa do 18 mesiacov od dňa začatia činnosti musí stať aktívnym poľnohospodárom v zmysle ustanovení o priamych platbách. Podpora sa bude vyplácať z fondov Európskej únie (EÚ) na základe nového Programu rozvoja vidieka na roky 2014-2020, podopatrenia 6.1 "Podpora na začatie podnikateľskej činnosti pre mladých poľnohospodárov".