Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Začína sa premenúvanie Volksbank na Sberbank

Foto: TASR/AP

Sberbank Europe získala do svojich služieb bankára Andrása Hámoriho, ktorý budoval od začiatku a dodnes riadi rakúsku Zuno Bank.

Praha 26. novembra (TASR) - Sberbank Rossii, ruská banková jednotka, sa inšpirovala nízkonákladovými bankami.

Šéf predstavenstva Sberbank Europe Friedhelm Boschert denníku E15 potvrdil, že Sberbank sa rozhodla takúto banku vybudovať. Spresnil, že projekt sa pripravuje len pre nemecký a rakúsky trh. Sberbank už požiadala úrady o vydanie príslušnej licencie a zámer by chcela realizovať v nasledujúcom roku.

Sberbank Europe získala do svojich služieb bankára Andrása Hámoriho, ktorý budoval od začiatku a dodnes riadi rakúsku Zuno Bank. Tá pôsobí pod skupinou Raiffeisen International, okrem Rakúska na Slovensku a v Česku. Práve Hámori bude zrejme pre Rusov zakladať nový model banky na západoeurópskom trhu.

Sberbank pôsobí v Česku prostredníctvom rakúskej Volksbank, ktorej akvizíciu dokončila vo februári a už odštartovala proces jej premenúvania. Materská Volksbank International, ktorá sídli vo Viedni, sa zmenila na Sberbank Europe. Česká Volksbank, ktorá patrí v krajine medzi stredne veľké ústavy, má 23 pobočiek a na zmenu názvu sa chystá.

Česká Volksbank sa pripravuje využiť zázemie, ktoré jej dáva materská Sberbank, a viac sa otvorí aj ruským klientom prítomným na českom trhu. Reprezentačnú pobočku si otvorí v Prahe Na Příkopě a ďalšiu bude mať v Karlových Varoch.

Česká pobočka je v rámci bývalej Volksbank International najväčšou a má sa stáť "výkladnou skriňou" Sberbank Europe. Získaním dcéry Volksbank v Česku Sberbankou sa súčasne otvorí nový kanál na financovanie česko-ruského obchodu.