Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Ekonomika

Začína sa Týždeň zelených budov, vyzýva na riešenie klimatickej zmeny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jednou z troch hlavných tém Týždňa zelených budov bude dekarbonizácia.

Bratislava 21. septembra (TASR) – Aktuálny desiaty ročník Týždňa zelených budov, ktorý sa začína v pondelok, vyzýva na riešenie klimatickej zmeny. Podujatie sa koná v rámci globálnej iniciatívy a organizuje ho občianske združenie Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC). Cieľom je spájať širokú aj odbornú verejnosť v diskusiách na aktuálne témy spojené so zdravým a udržateľným bývaním a výstavbou.

Segment stavebníctva, ktorý je zodpovedný za 39 % celosvetových energetických emisií uhlíka, je podľa SKGBC v tomto smere kľúčovým pilierom zmeny. Práve účasť predstaviteľov tohto sektora a spoločná diskusia tvorí základ podujatí Týždňa zelených budov.

"Vnímame výrazný posun myslenia v spoločnosti v prospech zodpovedného, udržateľného a zdravého života, podnikania, bývania i výstavby," skonštatovala výkonná riaditeľka SKGBC Hana Ovesná. Práve tlak spoločnosti môže mať podľa rady pre zelené budovy vplyv aj na zmeny v legislatíve a, naopak, legislatívne normy a záväzky rámcujú nevyhnutnosť trvalo udržateľného správania a vytvárajú predpoklad na jeho širšiu implementáciu, najmä v rámci stavebného segmentu.

Jednou z troch hlavných tém Týždňa zelených budov bude dekarbonizácia. Ďalšími sú zdravé bývanie a smart riešenia v budovách. V kontexte súčasnej epidemiologickej situácie sa všetky podujatia Týždňa zelených budov uskutočnia online.