Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Začínate podnikať? Optimalizujte náklady

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Optimalizácia nákladov nie je žiadny prežitok z čias ekonomickej krízy, ako si stále niektorí podnikatelia myslia.

Bratislava 16. augusta (OTS) - Je to úplne prirodzený proces, vďaka ktorému si firma utiahne opasok, aby mohla zvýšiť svoj zisk resp. znížiť stratu. Samozrejme, že opasky musíte utiahnuť tak silno, aby ste mohli stále bezproblémov dýchať. Kde všade to môžete skúsiť?

Offshore a onshore firmy

Tak ako sa mnohí začínajúci podnikatelia rozhodujú, či je pre nich výhodnejšia živnosť, alebo eseročka, existuje ešte jedna podobná dilema – je pre mňa výhodnejšia offshore, alebo onshore firma? Teda vyberáte legálne formy podnikania, ktoré vám pomôžu optimalizovať vaše daňové výdavky. Hlavný rozdiel medzi nimi je, že offshore firmy majú sídlo v krajinách s neštandardným ekonomickým systémom, kde je daňové zaťaženie väčšinou nulové a onshore firmy majú sídlo v štátoch so štandardným ekonomickým systémom ako Holandsko, Cyprus či Luxembursko, ale ťažia z výhod tohto daňového systému.

Kancelárske potreby
Na prvý pohľad sa môže zdať, že keď si kúpite toner Hewlett Packard CF283a, ktorý je o pár eur lacnejší ako ten, ktorý používate, ide o zanedbateľnú položku. Áno, ide, ale len dovtedy, kým z týchto opatrení neurobíte celý úsporný balíček – recyklovaný kancelársky papier, lacnejšie tonery do tlačiarní a kopíriek a ostatné detaily, o ktorých si myslíte, že nerobia žiadny rozdiel. Robia, ak z nich urobíte systémové opatrenie.

Zamestnanci
Prezamestnanosť je zlo a poddimenzovaný počet zamestnancov ešte väčšie. Aj preto musíte nájsť optimálny počet zamestnancov. Ale pozor, to neznamená to, že sa zbavíte tých kvalitnejších, odbornejších a výkonnejších zamestnancov len preto, že majú vyšší plat. Ak má zamestnanec väčší prínos pre vašu firmu ako ostatní, zvýšte mu jeho platové ohodnotenie. V žiadnom prípade sa, ale nesnažte kumulovať viac pozícií do jednej, firma na to skôr či neskôr doplatí. A občasná motivácia ako fľaša Sauvignonu či spoločná večera môže zamestnancov motivovať k lepším výkonom.