Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zadlžené štáty musia dodržiavať rozpočtové pravidlá a vytvárať rezervy

Luis de Guindos Foto: TASR/AP

Agentúry v separátnej správe uviedli, že šéf ECB Mario Draghi sa na budúci týždeň stretne s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

Madrid 5. októbra (TASR) - Zadlžené krajiny eurozóny musia dodržiavať rozpočtové pravidlá a vytvoriť si peňažné rezervy, aby zvládli budúci pokles hospodárstva. Vyhlásil to v piatok viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis De Guindos. "Najvyššou prioritou v tejto oblasti je, aby politici vytvorili finančné rezervy a zabezpečili si tak priestor pre budúce poklesy hospodárstva," povedal akademickému publiku v Madride.

"Toto je obzvlášť dôležité v krajinách, kde je vládny dlh vysoký, a pre ktoré je rozhodujúce úplné dodržiavanie Paktu stability a rastu pre zabezpečenie zdravých fiškálnych pozícií," dodal.

Agentúry v separátnej správe uviedli, že šéf ECB Mario Draghi sa na budúci týždeň stretne s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom. Dôvodom je návrh rozpočtu novej talianskej vlády, ktorá chce na budúci rok zvýšiť schodok verejných financií na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 1,8 % v roku 2018.