Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Zadlženosť Nemecka v 1. kvartáli mierne vzrástla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obce a združenia obcí na konci 1. štvrťroka dlhovali 134 miliárd eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zodpovedá vzostupu o 1,1 %.

Wiesbaden 28. júna (TASR) - Nemecko bolo v prvých troch mesiacoch tohto roka o niečo viac zadlžené než v poslednom kvartáli minulého roka. Zadlženosť štátu, spolkových krajín, obcí a sociálneho poistenia v bankách a súkromných spoločnostiach na konci 1. kvartálu v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom stúpla o 1,5 % na 2,205 bilióna eur. "To zodpovedá zadlženiu 26.532 eur na hlavu," cituje agentúra DPA zo správy Spolkového štatistického úradu. Dôvodom pre tento vzostup sú predovšetkým opatrenia na zvládnutie pandémie nového koronavírusu.

Najvýraznejší nárast zadlženosti zaznamenal štát, a to o 2 % na 1,431 bilióna eur. Spolkové krajiny dlhovali na konci 1. kvartálu 639,9 miliardy, čiže medzikvartálne o 0,6 % viac. Medzi jednotlivými krajinami sa však ukázali rozdiely. Najvyšší rast zadlženosti o 3,9 % zaznamenali Berlín a Sasko-Anhaltsko, ako aj Severné Porýnie-Vestfálsko o 3,4 %. Najväčší pokles naproti tomu zaznamenali Brémy (-12,8 %), Šlezvicko-Holštajnsko (-3,3 %) a Bavorsko (-2,7 %).

Obce a združenia obcí na konci 1. štvrťroka dlhovali 134 miliárd eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zodpovedá vzostupu o 1,1 %.