Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Zahraničné automobilky v Číne zvyšujú export, ich predaj tam slabne

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa predbežných odhadov Čína v roku 2023 predbehla Japonsko a stala sa najväčším svetovým exportérom automobilov, najmä vďaka sile miestnych spoločností ako Chery, SAIC, Geely a BYD.

Šanghaj 22. januára (TASR) - Zahraniční výrobcovia automobilov v Číne, ktorí strácajú podiel na tamojšom trhu v prospech miestnych rivalov, zvýšili vývoz z ázijskej krajiny. Vlani tak predstavovali viac ako pätinu celkového vývozu vozidiel z Číny. Ukázali to v pondelok údaje z čínskeho priemyslu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa predbežných odhadov Čína v roku 2023 predbehla Japonsko a stala sa najväčším svetovým exportérom automobilov, najmä vďaka sile miestnych spoločností ako Chery, SAIC, Geely a BYD.

Ale aj 18 zahraničných značiek na čele s Teslou minulý rok vyviezlo z Číny dohromady 910.000 áut. To predstavuje 22 % z celkového exportu 4,1 milióna vozidiel, ukazujú údaje Čínskeho združenia výrobcov automobilov.

Samotná Tesla vyviezla vlani 344.000 elektromobilov zo svojho závodu v Šanghaji, ktorý je jej najväčšou továrňou na svete, a to do Ázie, Európy, Austrálie a na Nový Zéland.

Ford Motor a General Motors takisto patrili medzi najväčších exportérov, pričom ich spoločný export z Číny sa vlani zvýšil medziročne o 21 %.

Zahraničné značky teraz upravujú svoju stratégiu v Číne, najväčšom automobilovom trhu na svete, tak, aby podporili export.

Ford napríklad minulý rok vyviezol 69 % svojich SUV Territory, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre čínsky trh.

Juhokórejská Kia v minulom roku viac ako zdvojnásobila svoj export z Číny. Väčšinu svojej čínskej produkcie tak poslala na trhy mimo krajiny. Japonské a nemecké značky takisto posilnili export z Číny.