Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Zahraniční exekútori vymohli pre Slovensko viac ako 200.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Daňové a colné úrady majú preto možnosť získať úhradu dlhov aj v prípadoch, ak dlžník nemá trvalý pobyt alebo sídlo na území Slovenska.

Bratislava 24. júla (TASR) - Zahraniční exekútori vymohli od dlžníkov Slovenskej republiky za 1. polrok 2013 viac ako 200.000 eur. Na druhej strane pomohli pracovníci Finančnej správy (FS) SR svojim zahraničným kolegom v 208 prípadoch a celkovo vymohli od dlžníkov takmer 268.000 eur.

"Finančná správa pri tejto forme medzinárodnej spolupráce najčastejšie spolupracuje s finančnými správami susedných krajín, čiže s Českom, Maďarskom, Rakúskom a Nemeckom," informovala hovorkyňa FS Patrícia Macíková.

V rámci Európskej únie je vymáhanie finančných pohľadávok, akými sú napríklad dlhy na daniach a clách, zabezpečené prostredníctvom inštitútu medzinárodnej pomoci pri vymáhaní. Okrem samotného vymáhania zahŕňa táto forma pomoci aj poskytovanie informácií a doručovanie písomností pre účely vymáhania.

Daňové a colné úrady majú preto možnosť získať úhradu dlhov aj v prípadoch, ak dlžník nemá trvalý pobyt alebo sídlo na území Slovenska. Takisto v prípade, ak dlžník vlastní na území iného členského štátu EÚ napríklad nehnuteľnosť, alebo poberá mzdu či iný príjem.