Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zahraniční partneri PDVSA čelia tlaku, aby pokračovali v projektoch

Na kombosnímke sklárska časť firmy, kde sa prevádzka pred niekoľkými rokmi zastavila. Na opätovné spustenie výroby v tejto časti získala firma investičnú pomoc od štátu vo výške 11,8 milióna eur. Foto: TASR/Dušan Hein

USA minulý mesiac zaviedli sankcie proti Petroleos de Venezuela (PDVSA) v snahe vyvinúť tlak na venezuelského prezidenta Nicolása Madura a zabrániť jej v prístupe k americkým finančným sieťam.

Caracas 12. februára (TASR) - Zahraniční partneri venezuelskej štátnej ropnej firmy PDVSA čelia tlaku, aby verejne deklarovali, že budú pokračovať ako menšinoví akcionári v projektoch Orinoco Belt aj po zavedení amerických sankcií.

USA minulý mesiac zaviedli sankcie proti Petroleos de Venezuela (PDVSA) v snahe vyvinúť tlak na venezuelského prezidenta Nicolása Madura a zabrániť jej v prístupe k americkým finančným sieťam. Venezuela pritom už dlhšie zápasí s poklesom produkcie aj exportu ropy, čo je kľúčový zdroj jej príjmov.

Partneri spoločného podniku spoločnosti Orinoco Belt so štátnou firmou PDVSA, väčšinou z USA alebo Európy, majú v dôsledku sankcií ťažkosti dostať sa k financiám, ktoré vygenerovali v tejto krajine. To podkopáva ich schopnosť pokračovať v ťažbe a exporte.

PDVSA preto rokuje s partnerskými firmami a snaží sa ich presvedčiť, aby sa verejne zaviazali pokračovať v spoločných podnikoch. Uviedli to zdroje, ktoré nechceli byť menované.

Francúzska spoločnosť Total, nórsky Equinor ASA, ruský Rosnefť a americký Chevron majú menšinové podiely v spoločných projektoch s PDVSA zameraných na ťažbu a úpravu extra ťažkej venezuelskej ropy.

Ale aj keby sa tieto firmy zaviazali, že budú pokračovať vo venezuelských projektoch, ich schopnosť upravovať a exportovať ropu by mohla byť obmedzená sankciami. Minulý týždeň podľa zdrojov oboznámených so situáciou PDVSA nariadila firme Petrocedeno, aby zastavila produkciu a úpravu ropy pre nedostatok ťažkého benzínu na zriedenie mimoriadne ťažkej ropy.