Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prebytok zahranično-obchodnej bilancie Maďarska sa v apríli zvýšil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Analytici pritom odhadovali, že prebytok obchodnej bilancie krajiny v apríli stúpne až na 730 miliónov eur.

Budapešť 8. júna (TASR) - Prebytok zahranično-obchodnej bilancie Maďarska sa v apríli zvýšil, ale menej, ako ekonómovia predpovedali. Dôvodom bol väčší nárast importu ako exportu. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe predbežných údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad v Budapešti.

Podľa štatistík sa kladné saldo Maďarska v apríli tohto roka zvýšilo len mierne na 534 miliónov eur z 514 miliónov eur v rovnakom mesiaci vlani. Analytici pritom odhadovali, že prebytok obchodnej bilancie krajiny v apríli stúpne až na 730 miliónov eur.

Dôvodom horších, ako očakávaných výsledkov bol menší nárast aprílového exportu, a to medziročne o 8,9 %, ako importu, ktorý sa zvýšil o 9,3 %. Z toho až 78 % exportu smerovalo do členských štátov Európskej únie (EÚ) a zároveň 76 % importu bolo z európskeho bloku.

Za prvé štyri mesiace tohto roka sa však obchodný prebytok Maďarska prudko zvýšil na 30 miliárd eur z vlaňajších 108 miliónov eur, pričom export v období január - apríl vzrástol medziročne o 8 % a import stúpol o 6,6 %.