Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO:Na zájazdy vycestuje v lete asi rovnaký počet Slovákov ako vlani

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najobľúbenejšou vlaňajšou destináciou pri dovolenkách cez cestovné kancelárie bolo podľa ŠÚ SR Bulharsko, kde dovolenkovalo 120.000 ľudí.

Bratislava 31. mája (TASR) – Na letnú dovolenku prostredníctvom cestovných kancelárií by mohlo v tomto roku vycestovať do zahraničia približne 600.000 Slovákov. Čiže zhruba rovnaký počet ako v roku 2015. Odhaduje to Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

Pre bezpečnostnú situáciu sa však podľa asociácie zníži záujem o destinácie ako Turecko, Egypt či Tunis. Napríklad do Turecka podľa prezidenta SACKA Stanislava Macka určite nevycestuje v tomto roku vyše 100.000 Slovákov, ako to bolo v minulom roku. Aj keď v posledných mesiacoch sa zájazdy do tejto krajiny predávajú veľmi dobre.

"Ja si ale myslím, že ostatné destinácie, o ktoré je zvýšený záujem, ten výpadok Tunisu či Egypta asi vyrovnajú a celkový počet bude zhruba na úrovni 600.000," doplnil Macko. Zvýšený záujem Slovákov je napríklad o Grécko, Španielsko či Taliansko a Bulharsko.

Dominantným leteckým prepravcom pre zájazdy ostáva na rok 2016 podľa SACKA spoločnosť Travel Service. Tá však znížila po dohode s cestovnými kanceláriami letecké kapacity pre tohtoročné leto o približne 30 %. Kancelárie sa totiž pripravujú na letnú sezónu v septembri až decembri predošlého roku.

Vlani teda objednávali letecké kapacity v čase, keď boli problémy v Paríži. Letecká spoločnosť však môže podľa predsedu Klubu touroperátorov SACKA Mikuláša Milka v prípade potreby navýšiť letecké kapacity na leto, a zrejme tak v tomto roku aj urobí. "Ukazuje sa, že asi bude treba," dodal Milko.

V priebehu roku 2015 pritom podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR cestovalo do zahraničia prostredníctvom cestovných kancelárií a cestovných agentúr 623.393 ľudí. V porovnaní s rokom 2014 to znamenalo nárast o približne 5 %, keďže vtedy takto cestovalo 593.432 Slovákov.

Najobľúbenejšou vlaňajšou destináciou pri dovolenkách cez cestovné kancelárie bolo podľa ŠÚ SR Bulharsko, kde dovolenkovalo 120.000 ľudí. Údaje SACKA však hovoria len o približne 70.000 dovolenkároch v Bulharsku.

Na dovolenku do Turecka cestovalo vlani podľa ŠÚ SR prostredníctvom cestovných kancelárií 101.341 turistov. Za ním nasledovalo Chorvátsko s 100.202 dovolenkármi a Grécko s 70.634 turistami zo Slovenska.