Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Zákaz nelegálneho zamestnávania vlani porušilo 1228 zamestnávateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Celkovo bola vykonaná inšpekcia v 28.084 subjektoch, čo je o 1237 viac ako v roku 2015.

Bratislava 24. júla (TASR) - Inšpektori práce sa vlani zamerali na väčší počet subjektov, v ktorých uskutočnili kontroly. Celkovo bola vykonaná inšpekcia v 28.084 subjektoch, čo je o 1237 viac ako v roku 2015. Kontroly nelegálneho zamestnávania odhalili, že vlani menej firiem zamestnávalo ľudí načierno. Vyplýva to zo správy rezortu práce, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Najviac kontrol bolo vlani vykonaných v spoločnostiach s ručením obmedzeným, u podnikateľov - fyzických osôb, u zahraničných osôb a v akciových spoločnostiach. "Z hľadiska rozdelenia subjektov podľa počtu zamestnancov bolo najviac výkonov inšpekcie práce vykonaných v subjektoch s počtom zamestnancov od jedného do 9. Inšpekcia práce bola vykonaná aj u fyzických osôb, ktoré sú podnikateľmi, ale nie sú zamestnávateľmi. Inšpekcia práce bola zameraná hlavne na malé podniky s počtom zamestnancov do 50," priblížil rezort práce.

Počet zistených nedostatkov sa však znížil. "V roku 2016 bolo inšpekciou práce zistených 41.935 nedostatkov, čo predstavuje oproti roku 2015 pokles o 9,14 %," vyčíslilo ministerstvo.

Inšpektori práce si vlani posvietili aj na nelegálne zamestnávanie. Celkovo bolo uskutočnených 23.372 kontrol zameraných na zamestnávanie načierno. Počet zistených nedostatkov medziročne mierne klesol, o 2,67 %. "Zistených bolo celkovo 11.995 nedostatkov spočívajúcich v porušení pracovnoprávnych predpisov, právnych predpisov, ktoré upravujú štátnozamestnanecké vzťahy, a právnych predpisov, ktoré upravujú zákaz nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania, zatiaľ čo v roku 2015 bolo zistených 12.324 nedostatkov," priblížil rezort práce.

Inšpektoráty práce v roku 2016 skontrolovali 20.857 subjektov a 54.603 fyzických osôb na pracoviskách. Odhalených bolo 1228 zamestnávateľov, ktorí porušili zákaz nelegálneho zamestnávania tým, že nelegálne zamestnávali 2756 fyzických osôb.

"Počet vykonaných inšpekcií práce bol vyšší v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym rokom. Počet kontrol v roku 2016 medziročne vzrástol o 9,68 %," doplnil rezort práce. Odhalený počet zamestnávateľov, ktorí porušili zákaz nelegálneho zamestnávania v roku 2016, predstavuje 5,89 % z počtu všetkých kontrolovaných subjektov. Medziročne sa počet zamestnávateľov, ktorí zamestnávali ľudí načierno, znížil.

Firmy za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania dostali aj sankcie. "Kontrolovaným zamestnávateľom inšpektoráty práce uložili v roku 2016 celkom 3041 právoplatných pokút, čo je o 571 viac ako v predchádzajúcom roku, v celkovej sume 6,95 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast o 1,3 milióna eur," vyčíslilo ministerstvo.

Podľa zamerania výkonov inšpekcie práce bolo zamestnávateľom uložených najviac právoplatných pokút za porušenie predpisov upravujúcich pracovnoprávne vzťahy, za odhalenie nelegálneho zamestnávania a za porušovanie predpisov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Kontroly tiež odhalili porušovanie pracovnoprávnych predpisov, i keď bolo ojedinelé. Zamestnávatelia obchádzali v niektorých prípadoch Zákonník práce a zneužívali dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Porušované bolo najmä dočasné pridelenie zamestnancov.

"Časté bolo zamestnávanie zamestnancov na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru na vykonávanie činností, ktoré sú jedným z hlavných predmetov činnosti zamestnávateľa vykonávaných súvisle a pravidelne počas celého kalendárneho roka, čím títo zamestnanci nahrádzali činnosť zamestnancov v pracovnom pomere," objasnilo ministerstvo.