Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zákazky na stavebné práce v 1. polroku medziročne ubudli o tretinu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Obstarávatelia oznámili celkove 979 zákaziek, čo je medziročne o vyše 30 % menej.

Bratislava 13. augusta (TASR) – V prvej polovici tohto roka boli vyhlásené súťaže na 979 stavebných zákaziek za 765 miliónov eur. V porovnaní s vlaňajškom sa ich objem prepadol viac než o tretinu. Cena, ktorú stavebné firmy za svoju prácu ponúkli, bola o 14 % nižšia ako tá, za ktorú boli verejné obstarávania vypísané. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research vypracovanej na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

V 1. polroku sa znížil objem aj počet vyhlásených verejných obstarávaní na stavby a rekonštrukcie. Obstarávatelia oznámili celkove 979 zákaziek, čo je medziročne o vyše 30 % menej. „V porovnaní s prvými šiestimi mesiacmi tohto roka klesol tiež celkový objem verejných obstarávaní, a to o 34,4 % na 765 miliónov eur. Objem vyhlásených nadlimitných súťaží sa prepadol iba o desatinu,“ priblížil riaditeľ spoločnosti Jiří Vacek.

V júni vyhlásili verejní obstarávatelia najväčšie množstvo stavebných tendrov od začiatku roka. Celková hodnota 271 zákaziek však bola priemerná a dosiahla 134 miliónov eur.

Zo zákaziek vypísaných v januári až júni bolo zatiaľ zrušených 9 % v hodnote 65 miliónov eur. Zrušená bola veľká zákazka na vybudovanie centrálneho zdroja tepla a prepoj a centralizáciu energetickej sústavy vyhlásená spoločnosťou Trebišovská energetická za 7,5 milióna eur. Neskôr však bola opätovne vyhlásená a našla aj svojho dodávateľa.

Desatina z vyhlásených zákaziek v tomto období bola v celkovej hodnote 77 miliónov eur už aj ukončená a rozdelená medzi dodávateľov. Suma, ktorú si medzi sebou firmy rozdelia, bude ale v priemere o 14 % nižšia. O toľko sa totiž znížila cena, ktorú spoločnosti vo verejnom obstarávaní ponúkli, od tej, ktorú predpokladali verejní obstarávatelia.

V prvých šiestich mesiacoch zadali obstarávatelia stavebným firmám práce dohromady za 905 miliónov eur, čo predstavuje takmer tretinový medziročný pokles. Porovnanie však významne ovplyvnili dve veľké zákazky Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) zadané v roku 2014 na stavbu úsekov diaľnic D3 v hodnote 255 miliónov eur a D1 za 410 miliónov eur. Po modelovom odčítaní týchto zákaziek medziročne vzrástla hodnota zadaných zákaziek o 39,7 %.