Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

M. Chren navrhuje, aby bolo základné imanie pri zriadení s.r.o 1 euro

Martin Chren Foto: TASR/Martin Baumann

Vyplýva to z návrhu novely Obchodného zákonníka, ktorý dnes na tlačovej konferencii predstavili opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Martin Chren (NOVA) a Miroslav Kadúc (OĽaNO).

Bratislava 14. marca (TASR) – Podnikanie prostredníctvom spoločností s ručením obmedzeným (s. r. o.) sa má na Slovensku sprísniť, a to zvýšením zodpovednosti ich spoločníkov za dlhy spoločnosti vzniknuté počas ich pôsobenia vo firme. Vstup do podnikania sa však má zároveň uľahčiť znížením povinného základného imania s. r. o. na úroveň 1 eura. Vyplýva to z návrhu novely Obchodného zákonníka, ktorý dnes na tlačovej konferencii predstavili opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Martin Chren (NOVA) a Miroslav Kadúc (OĽaNO).

"Rozhodli sme sa prísť s opatrením, ktoré rieši dva základné problémy podnikania, a to jednak ručenie a tzv. biele kone a jednak administratívnu a byrokratickú náročnosť. Zavádzame ručenie spoločníka svojím vlastným majetkom, ktoré zamedzí napríklad prevodu firiem na biele kone, pretože sa bude týkať aj ručenia za záväzky spoločnosti v čase, keď bol spoločníkom. Už mu teda nepomôže previesť firmu na nejakého bieleho koňa, pretože zodpovednosť za dlhy, ktoré táto firma vytvorila počas svojho pôsobenia, zostane naďalej na spoločníkovi," priblížil Chren.

Pri takomto spôsobe ručenia stráca podľa neho opodstatnenie a zmysel existencia základného imania, ktorá sa v s. r. o. stáva podľa Chrena len byrokratickou prekážkou. "Zavádzame preto v našom návrhu to, čo je bežné v mnohých európskych krajinách, napríklad od 1. januára 2014 aj v Českej republike, a znižujeme hodnotu základného imania spoločností s ručením obmedzeným na 1 euro. Zároveň sa odbúrava ďalšia hlúpa byrokratická povinnosť, a tou je povinnosť pri registrácii s. r. o. preukázať sa výpisom z bankového účtu, že základné imanie bolo vložené na bankový účet," informoval.

Konštatoval, že z aplikačnej praxe vyplýva, že táto byrokratická povinnosť bola úplne zbytočná, pretože stačilo vložiť 5000 eur (minimálna výška základného imania, pozn. TASR) na bankový účet a druhý deň ich vybrať. Spoločnosť tak už nemala žiaden majetok a ničím už neručila. "V našom návrhu, keď spoločník bude ručiť celým svojím majetkom, je ručenie omnoho silnejšie. Zároveň pre mnohých malých podnikateľov je povinnosť vložiť 5000 eur na bankový účet takmer úplne likvidačná. Náš návrh zákona, ktorý predkladáme, je v súlade s odporúčaniami medzinárodných, ako aj domácich inštitúcií," dodal.

"Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR v zmysle Akčného plánu boja proti daňovým podvodom pripravuje opatrenia týkajúce sa aj zodpovednosti štatutárov a spoločníkov právnických osôb. Ministerstvo intenzívne pracuje na novele Obchodného zákonníka, ktorá má v týchto otázkach podobné ciele ako návrhy poslancov, poskytuje však komplexnejšie a ucelenejšie riešenia. Podľa Akčného plánu by tieto zmeny mali byť predložené do legislatívneho procesu do 30. júna 2014," uviedla v reakcii na poslancov hovorkyňa MS SR Alexandra Donevová.