Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Základné pravidlá zaistenia nákladu

Foto: ELUMA Trans

Zaistenie nákladu pri preprave je v prvom rade otázkou bezpečnosti. Dôležité sú fyzikálne sily ale aj rozmer palety, rovnako ako typ vozidla.

Bratislava 25. apríla (OTS) - Pri medzinárodnej preprave preto platí CMR Dohovor, ktorý pravidlá pri cestnej doprave tovaru zjednocuje.

Na náklad pôsobia sily
Pri preprave nákladu naňho pôsobí viacero síl - zotrvačné sily, sila vetra aj vlastnej váhy. Ich pôsobenie sa prejavuje najmä pri zmene rýchlosti (brzdení alebo zrýchlení vozidla) a zmene smeru, teda v zákrutách či obiehaní. Náklad sa vtedy môže pohybovať po nákladnom priestore, čo predstavuje pre jeho kvalitu veľké riziko. Preto je mimoriadne dôležité jeho balenie, zaistenie a správny rozmer palety.

Druhy zaistenia nákladu
Prvou možnosťou je zaistenie tvarovým stykom. V princípe ide o to, že sa nákladný priestor vyplní prepravovaným tovarom, pričom sa opiera o prednú stenu. Tento typ zaistenia je účinný aj pri návesoch XL. Nevyplnený priestor je potrebné vyplniť deliacimi alebo upevňovacími prvkami.

Druhým typom zaistenia je silové, ktoré sa používa vtedy, ak nie je možné alebo vhodné použiť tvarový styk. Silový styk sa zabezpečí upevňovacími prvkami (popruhmi), ktoré tlačia náklad k podlahe a tým zvýšia šmykové trenie.

Zásady pre bezpečnú prepravu nákladu
Tovar na paletách je obaľovaný fóliou a zaistení viazacími páskami. Použiť sa môže aj ochranný kartón či vrecia. Palety sa môžu stohovať len v prípade, že sú na to určené.

Najťažšie časti nákladu by mali byť vždy na spodku a vysoké balenia treba ukladať naležato alebo ich zaistiť proti prevráteniu. V prípade sypkého materiálu sa ako zaisťovacie prvky môžu použiť aj siete alebo plachty. Pohyb nákladu obmedzia aj protišmykové podložky.

Pri nadrozmernom náklade je potrebné na prepravu použiť rozťahovacie návesy alebo nízko podlažné podvalníky. Štandardné zásielky si vystačia s kamiónovou prepravou, pričom konkrétny typ vozidla závisí od rozmerov, hmotnosti a typu nákladu.

Je to veľmi veľa dôležitých vecí, ktoré musíte pri medzinárodnej preprave zohľadniť a nezabudnúť ani na cmr dohovor, ktorý sa týka pravidiel, práv a povinností ale aj zodpovednosti prepravcu.