Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zákon o opatreniach týkajúcich sa významných investícií sa nezruší

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zákon predkladali opoziční poslanci z SaS.

Bratislava 15. júna (TASR) - Trojica poslancov opozičnej SaS Peter Osuský, Ondrej Dostál a Anna Zemanová chceli zrušiť zákon o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií. Právna norma upravuje problematiku vyvlastňovania v súvislosti s významnými investíciami. Plénum Národnej rady (NR) SR však pri dnešnom hlasovaní návrh trojice poslancov neodobrilo.

"Keďže ide o súkromné investície, je sporné, či tento zákon zodpovedá podmienkam, ktoré pre vyvlastňovanie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva určuje ústava," odôvodňovali svoj zámer poslanci.

Pri investíciách súkromného charakteru nejde podľa zákonodarcov o vyvlastňovanie vo verejnom záujme. "Samotnou veľkosťou investície z hľadiska množstva investovaných finančných prostriedkov alebo počtu vytvorených pracovných miest sa súkromná investícia nezmení zo súkromného záujmu na verejný záujem," argumentovali.

Rovnako sa tak podľa nich neudeje ani tým, že vláda rozhodne, že ide o investíciu vo verejnom záujme. "Takýmto spôsobom by bolo možné akýkoľvek súkromný záujem len na základe v zákone vymenovaných podmienok či na základe rozhodnutia vlády ustanoviť za verejný záujem, a tým legitimizovať vyvlastňovanie alebo zásah do vlastníckych práv iných vlastníkov," dodali poslanci. Takýto prístup však podľa nich nezodpovedá ochrane vlastníckeho práva zakotvenej v ústave.