Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Zákon o pozemkových spoločenstvách sa OĽaNO zmeniť nepodarilo

Podľa Martina Fecka, Jána Mičovského, Heleny Mezenskej a Mikuláša Hubu je však napriek tomu potrebné upraviť a doplniť niektoré časti zákona.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Štvorici poslancov hnutia OĽaNO sa nepodarilo zmeniť zákon o pozemkových spoločenstvách, ktorého novela začala platiť v máji tohto roku. Niektoré jej ustanovenia nadobudli účinnosť dokonca až 1. októbra.

Podľa Martina Fecka, Jána Mičovského, Heleny Mezenskej a Mikuláša Hubu je však napriek tomu potrebné upraviť a doplniť niektoré časti zákona. Parlamentu preto predložili ďalšiu novelu zákona o pozemkových spoločenstvách, plénum Národnej rady (NR) SR ju však pri dnešnom hlasovaní neodobrilo.

Podľa poslancov je napríklad jedným z najväčších zásahov do vlastníckeho práva jednotlivých spoluvlastníkov podielov na spoločnej nehnuteľnosti spôsobených zákonom o pozemkových spoločenstvách strata ich predkupného práva na prevod podielu spoločnej nehnuteľnosti medzi členmi spoločenstva.

"Z dôvodu, že vlastníci podielov stratia predkupné právo, nemajú sa akým spôsobom o prevode iných podielov dozvedieť," vysvetlili poslanci. Navrhovali preto na prípady prevodov podielov aplikovať ustanovenia Občianskeho zákonníka, týkajúce sa predkupného práva.