Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zákon o rodinnom podnikaní sa KDH nepodarilo presadiť

Poslanec NR SR Ján Hudacký (KDH) Foto: TASR/Pavel Neubauer

Právna norma sa ale nezavedie, plénum Národnej rady (NR) SR ju pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

Bratislava 26. mája (TASR) – Motivovať ľudí, aby sa pustili do podnikania spolu so svojou rodinou, to bol zámer návrhu zákona o rodinnom podnikaní, ktorý pripravilo opozičné KDH. Právna norma sa ale nezavedie, plénum Národnej rady (NR) SR ju pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

Zákon počítal napríklad s daňovými úľavami, jednoduchšou administratívou i výhodnejšími úvermi. Kresťanskí demokrati chceli takto aktivizovať ľudí, ktorí majú na to predpoklady, aby prevzali zodpovednosť za svoje rodiny a vytvárali možnosti pre ich obživu, ale aj pre zamestnanie ľudí z najbližšieho okolia. "Preto potrebujeme takúto legislatívnu úpravu, ktorá prinesie možnosti, motivačné prvky, aby sa členovia rodín pustili do rodinného podnikania," odôvodňoval Hudacký.

To by podľa neho podnietilo tiež užšie rodinné väzby či rozvoj zaostalých regiónov ohrozených vyľudňovaním. Návrh rátal s troma základnými právnymi formami. Na nižšej úrovni by mohli ľudia podnikať cez rodinné živnosti, poľnohospodárstvu či potravinárstvu by sa mohli venovať prostredníctvom rodinných fariem a pre väčšie podnikanie mohli na tento účel slúžiť rodinné obchodné spoločnosti.