Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zákon upravujúci výber žiadostí o príspevok z fondov, je v 2.čítaní

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Proces výberu sa má zmeniť tak, aby obsah hodnotiacej správy nemal a nemohol mať vplyv na výsledok konania o žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Bratislava 26. marca (TASR) – Dvojkolový systém výberu žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku a ďalšie oblasti upravuje návrh zákona z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), ktorý v utorok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Proces výberu sa má zmeniť tak, aby obsah hodnotiacej správy nemal a nemohol mať vplyv na výsledok konania o žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Cieľom rozsiahleho návrhu ako celku je reflektovať zistenia z auditov Európskej komisie. Tie si vyžadujú upraviť niektoré ustanovenia tak, aby bola garantovaná maximálna ochrana práv a právom chránených záujmov žiadateľov a potenciálnych žiadateľov o príspevok z európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Ďalej sa návrh zaoberá rozsahom práv žiadateľov pri uplatnení obrany voči každému negatívnemu rozhodnutiu, zjednoznačnením legislatívy v oblasti finančného riadenia, vytvorením priestoru pre zníženie administratívnej záťaže žiadateľa v etape posudzovania projektových zámerov, upravuje osobitosti programov cezhraničnej spolupráce či spracovanie osobných údajov.

V súvislosti so znížením administratívnej záťaže je v návrhu príklad, že ak poskytovateľ, ktorý vyhlasuje výzvu, a sám vydáva hodnotiacu správu, nie je potrebné, aby mu ju žiadateľ v rámci konania o žiadosti opäť predkladal, pretože ňou disponuje. Zužuje sa počet prípadov, keď nie je prípustné odvolanie voči rozhodnutiu o žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Pri dvojkolovom postupe nebude potrebné, aby žiadateľ v novom kole predkladal výsledok predchádzajúceho posudzovania.

ÚPVII ďalej doplnil, že návrh zákona tiež umožní použitie systému ITMS2014+ pre Pôdohospodársku platobnú agentúru. Dôjde tak k ušetreniu finančných prostriedkov, ktoré mali byť použité na vývoj nového informačného systému. Komponenty a funkcionality ITMS2014+ zjednodušia administrovanie dotácií.

Návrh zákona mení a dopĺňa viacero zákonov, účinnosť by mal nadobudnúť 1. júla 2019.