Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Zákonník práce zavedie zmeny v pracovných zmluvách a komunikácii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ak firma príjme zamestnanca na dobu určitú, po novom mu musí stanoviť skúšobnú dobu inak.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Národná rada SR schválila na októbrovej schôdzi zmeny v Zákonníku práce na základe smerníc Európskej únie. Jedna z nich sa týka transparentných predvídateľných pracovných podmienok. Zmeny sú platné od 1. novembra. Informovala o tom právnická kancelária CMS Slovensko v utorok.

Vysvetlila, že podmienky sa delia na podstatné náležitosti a na ďalší obsah. Ak zamestnanec pracuje mimo Slovenska, musia byť v pracovnej zmluve uvedené aj miesto a doba výkonu práce .

Zamestnávateľ je podľa právnickej kancelárie zároveň povinný písomne informovať zamestnanca o jeho pracovných podmienkach a podmienkach zamestnávania. Môže ísť o spôsob určenia miesta výkonu práce alebo určenie hlavného miesta výkonu práce, ak sú v pracovnej zmluve dohodnuté viaceré miesta výkonu.

V písomnej informácii má byť uvedený aj týždenný pracovný čas či údaj o spôsobe a pravidlách rozvrhnutia pracovného času. K dovolenke musí byť uvedená jej výmera či spôsob určenia. Ku skončeniu pracovného pomeru musia byť uvedené pravidlá a dĺžka výpovednej doby či spôsob jej určenia, uviedla spoločnosť.

Dodala, že k mzde treba určiť jej splatnosť a výplatu vrátane termínov. V zmluve musí byť uvedené aj právo na odbornú prípravu poskytovanú zamestnávateľom.

Ak firma príjme zamestnanca na dobu určitú, po novom mu musí stanoviť skúšobnú dobu inak. Nesmie byť dlhšia ako polovica trvania pracovného pomeru, upozorňujú právnici.

Novela zavádza medzi firmou a zamestnancami možnosť elektronickej komunikácie za presne určených podmienok. "Táto forma komunikácie sa môže použiť iba v niektorých situáciách na poskytovanie písomných informácií, no niektoré dokumenty, akými sú pracovná zmluva alebo výpoveď, bude naďalej nevyhnutné doručiť fyzicky," hovorí právnik pre oblasť pracovného práva spoločnosti Pavol Kundrik.

Zamestnávatelia dôležité dokumenty posielajú zamestnancom aj poštou. Po novom nesmie firma uviesť ich odbernú lehotu na pošte kratšiu ako desať dní, uzatvára odborník.