Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Založenie spoločnosti s ručením obmedzeným

Stredné a malé podniky tým, že poskytujú slobodnú voľbu účastníka trhu, prispievajú k zachovávaniu konkurencieschopnosti.

Bratislava 26. novembra (TERAZ.sk - OTS) – Z praxe môžeme vidieť, že založenie s.r.o. nevzniká spontánne, ale je potrebné pripraviť sa naň. Celá problematika môže byť veľmi dobrým námetom diplomovej práce na ekonomickej univerzite, rovnako ako na lekárskej fakulte môže byť výbornou témou napríklad labioplastika v Žiline alebo v inom meste.

Je veľmi dôležité zvážiť niekoľko vecí. Na začiatku treba dôkladne zvážiť účel, pre ktorý chceme spoločnosť založiť, aký kapitál chcú účastníci do podnikania vložiť, treba tiež pripraviť podnikateľský zámer. Cieľom podnikateľského zámeru je, aby nám vložené peniaze prinášali väčšie výnosy, ako keby sme ich vložili napríklad do nejakej bankovej inštitúcie. Lebo len vtedy má založenie spoločnosti nejaký zmysel a zakladatelia sa môžu stretnúť a podpísať spoločenskú zmluvu. Nositeľmi podnikateľskej činnosti sa stávajú podnikateľské subjekty, ktoré viac či menej úspešne vstupujú na trh. Skúsenosti úspešných podnikateľov dokazujú, že prosperujúcimi sa môžu stať celé pracovné kolektívy, ktoré plnia úlohy podľa zmluvy stanovené vedením podniku čiže vrcholovým manažmentom.

Podnik je samostatná hospodárska jednotka s právnou subjektivitou a ekonomickou samostatnosťou. Spoločnosť s ručením obmedzeným je považovaná za najmladšiu formu obchodnej spoločnosti. Je výsledkom zámernej teoretickej a legislatívnej činnosti a nie samovoľného historického vývoja.

Jej hlavnou úlohou je uľahčiť a uskutočňovať spoločné podnikanie prostredníctvom kapitálu jednotlivých spoločníkov. Naša ekonomika prechodom na trhovú vyžaduje elimináciu rozhodujúceho vplyvu štátnych orgánov na jej chod a nové ekonomické prostredie.

Účtovníctvo je pre firmy zobrazovateľom úspešnosti ekonomických ukazovateľov. Výhodné a veľmi ekonomické riešenie pre firmy môže byť tiež virtuálne sídlo. Množstvo literatúry na túto tému je prevzatých aj zo zahraničných zdrojov, mnohé prekladateľské agentúry sa venujú práve prekladom ekonomickej literatúry.