Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zamedziť daňovým únikom na energetických komoditách má novela zákona

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Do legislatívy sa zavádza osobitné ustanovenie týkajúce sa nabíjacích staníc elektromobilov, ktorého cieľom je podľa Ministerstva financií (MF) SR upraviť podmienky zdaňovania.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Rezort financií chce viac bojovať proti daňovým únikom na spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu. Okrem toho sa má zvýšiť právna istota ekonomických subjektov, ako i správcu spotrebnej dane z elektriny, uhlia a zemného plynu. Počíta s tým novela zákona o spotrebnej dani z týchto energetických komodít, ktorú v utorok definitívne schválil parlament.

Do legislatívy sa zavádza osobitné ustanovenie týkajúce sa nabíjacích staníc elektromobilov, ktorého cieľom je podľa Ministerstva financií (MF) SR upraviť podmienky zdaňovania a jednoznačne určiť, kto je pri dodávkach elektriny určenej na nabíjanie týchto vozidiel platiteľom dane z elektriny. "Zodpovedný za výpočet a správne odvedenie tejto dane je v tomto prípade dodávateľ elektriny na nabíjaciu stanicu," uvádza sa v dôvodovej správe k novele zákona. Zároveň sa novelou majú jednoznačne určiť základ dane a podmienky registrácie platiteľa dane z elektriny dodanej na nabíjanie elektrického vozidla.

Ďalším cieľom novely je zaviesť ustanovenie na oslobodenie od spotrebnej dane z uhlia pri technicky odôvodnených stratách. Má ísť o prípady, ak dôjde k jeho zničeniu. "Uhlie je oslobodené od dane maximálne do výšky technicky odôvodnených skutočných strát, pričom tieto musia byť uznané správcom dane," vysvetľuje MF SR v dôvodovej správe.

Na základe predpokladaného nedostatku pokročilých biopalív na trhu SR sa novelou zákona umožní od 1. januára 2020 na uplatnenie daňovo zvýhodnenej sadzby dane na motorový benzín primiešať do motorového benzínu len biopalivo prvej generácie v stanovenom objeme. "Zároveň zostáva ako alternatíva na uplatnenie daňovo zvýhodnenej sadzby dane na motorový benzín možnosť primiešavať do motorového benzínu aj zmes biopaliva prvej generácie a pokročilého biopaliva, ak osoba, ktorá si bude chcieť uplatniť daňovo zvýhodnenú sadzbu dane na motorový benzín, bude disponovať požadovaným objemom pokročilého biopaliva," uvádza sa v novele zákona s tým, že súčet jednotlivých objemov tejto zmesi je rovnaký ako požadovaný minimálny objem biopaliva prvej generácie, teda 7,4 % objemu.