Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci centrálnej banky sa sťažujú pred európskym súdom na platy

Na archívnej snímke západ slnka s budovou Európskej centrálnej banky (ECB). Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ECB uviedla, že inštitúcia predpokladá na rok 2024 výraznejšie zvýšenie platov, približne o 4,7 %, pričom sa čaká na konzultácie so zamestnancami.

Frankfurt nad Mohanom 21. novembra (TASR) - Zamestnanci Európskej centrálnej banky (ECB) podali v spore o zvýšenie platov pod úroveň inflácie sťažnosť na súd Európskej únie (EÚ). Približne 40 zamestnancov chce s podporou ich odborovej organizácie IPSO dosiahnuť, aby Všeobecný súd EÚ zvrátil rozhodnutie banky o januárovom zvýšení platov o 4,07 %. Argumentujú, že inflácia v eurozóne bola v tom čase takmer dvojnásobne vyššia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Spor o platy medzi ECB a jej niekoľkými tisíckami zamestnancov sa ťahá už viac ako rok. Sťažnosť sa týka vzorca, ktorý ECB používa pri určovaní výšky platov. ECB vo svojich výpočtoch zohľadňuje zvyšovanie platov vo viac ako 20 centrálnych bankách a inštitúciách v Európe. Medzi nimi je aj Banka pre medzinárodné platby (BIS) so sídlom v Bazileji, ktorá vypláca mzdy zamestnancom vo švajčiarskych frankoch, teda mene, ktorá voči euru výrazne posilnila. Keďže však ECB neprepočítala švajčiarske franky na eurá, bol podľa sťažovateľov jej koeficient pre zvýšenie platov príliš nízky.

Hovorkyňa ECB uviedla, že inštitúcia predpokladá na rok 2024 výraznejšie zvýšenie platov, približne o 4,7 %, pričom sa čaká na konzultácie so zamestnancami. Vzorec na výpočet platov sa "v súčasnosti prehodnocuje", dodala.