Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci Deutsche Börse žiadajú po brexite nové rokovania s LSE

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Michael Probst

Vedenia obidvoch búrz sa na fúzii dohodli už v marci. Spojenie musia ešte schváliť akcionári nemeckej burzy a niektoré regulačné úrady.

Frankfurt nad Mohanom 17. júla (TASR) - Zástupcovia zamestnancov nemeckej burzy Deutsche Börse požadujú, aby sa v pripravovanej fúzii s londýnskou burzou LSE urobili výrazné zmeny. Dôvodom je hlasovanie Britov v prospech odchodu z Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako pre agentúru povedala šéfka závodnej rady Deutsche Börse Jutta Stuhlfauthová, namiesto trvania na súčasnej podobe dohody, vedenie burzy musí tvrdo tlačiť na to, aby sa centrálou sfúzovanej burzy stal Frankfurt nad Mohanom. "Je potrebné začať nové rokovania," povedala Stuhlfauthová s tým, že akcionári a klienti musia mať istotu pre svoje finančné plánovanie.

Vedenia obidvoch búrz sa na fúzii dohodli už v marci. Spojenie musia ešte schváliť akcionári nemeckej burzy a niektoré regulačné úrady. Akcionári LSE schválili fúziu začiatkom júla, a to drvivou väčšinou.

Situáciu skomplikovalo referendum v Británii, ktoré sa uskutočnilo 23. júna a v ktorom tesná väčšina hlasujúcich Britov (52 %) rozhodla o odchode krajiny z EÚ. Sídlo zlúčenej burzy by totiž malo byť v Londýne, čo ale v prípade odchodu Londýna z EÚ nie je také jednoznačné. Už sa objavili informácie, že nemecký úrad pre finančný dohľad (Bafin) nedá súhlas, aby po rozhodnutí o brexite mala burza sídlo mimo EÚ.