Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci Letiskovej spoločnosti Žilina nedostali 2 mesiace výplatu

Bez popisu Foto: TASR/AP

Podľa člena predstavenstva a výkonného riaditeľa Letiskovej spoločnosti Žilina Miroslava Kunscha závisí existencia žilinského letiska na prístupe majoritného akcionára – ministerstva dopravy.

Žilina 24. marca (TASR) – Vyše 20 zamestnancov Letiskovej spoločnosti Žilina, a. s., zatiaľ nedostalo výplaty za január a február. Podľa predstaviteľov základnej organizácie (ZO) Integrovaného odborového zväzu v Letiskovej spoločnosti sa opakuje situácia z minulosti, ale zároveň vyjadrili obavu o budúcnosť Letiska Žilina.

"Letisko funguje v núdzovom režime. Zamestnanci, aj keď nemajú mzdy, chodia do práce, aby sme letisko nejako udržali v chode. Pravidelná linka tu nie je, ale my sme v prevádzke, ako každé iné letisko. Takže poskytujeme všetky služby na úrovni letísk, ktoré majú štatút medzinárodného letiska," povedal vedúci útvaru technickej obsluhy a podpredseda ZO Integrovaného odborového zväzu v Letiskovej spoločnosti Žilina, a. s., Ľuboš Vlček.

Podľa člena predstavenstva a výkonného riaditeľa Letiskovej spoločnosti Žilina, a. s., Miroslava Kunscha závisí existencia žilinského letiska na prístupe majoritného akcionára – Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktoré je vyše 99,5-percentným akcionárom. "Na valnom zhromaždení, ktoré bude 28. 3., sa budeme spoločne baviť, akcionári a predstavenstvo, o budúcnosti. Ale reálny dosah na to, ako bude vyzerať budúcnosť žilinského letiska, má majoritný akcionár," povedal Kunsch.

Upozornil, že fungovanie letiska je závislé na platnosti prevádzkového povolenia. "A prevádzkové povolenie súvisí s tým, že letisko je spôsobilé vykonávať svoje činnosti - má funkčný štatút, má odborných garantov. A je možné, že pri nedohode na ďalšom valnom zhromaždení sa táto spôsobilosť stratí. Pretože ľudia, ktorí odborne garantujú fungovanie tohto letiska sa jednoducho vzdajú svojej funkcie," dodal výkonný riaditeľ Letiskovej spoločnosti.

Predsedníčka ZO Integrovaného odborového zväzu v Letiskovej spoločnosti Žilina, a. s., Zdenka Pištíková zdôraznila, že letisko je veľmi dôležitou súčasťou dopravnej infraštruktúry v žilinskom regióne. "Veľké firmy, ktoré tu majú závody, ako sú Kia, Volkswagen Martin alebo Schaeffler Kysuce, využívajú toto letisko síce sporadicky, ale keď je už nejaký problém na linke, tak sem raz za čas príde malé lietadielko, ktoré dovezie nejakú súčiastku a zachráni tak možno straty, ktoré by mala tá linka," podotkla Pištíková.

Letisko dnes podľa Kunscha nemá prostriedky na prevádzku a na činnosti, ktoré sa na ňom majú vykonávať. "A keďže prioritné záväzky spoločnosti sú voči zamestnancom, ktorí normálne vykonávajú svoju činnosť a my sme dlžní ako štátna organizácia zamestnancom štátu na výplatách, tak budeme v prvom kroku uspokojovať tieto záväzky. A opätovne nám neostáva na prevádzkovú činnosť," dodal výkonný riaditeľ Letiskovej spoločnosti Žilina, a. s.

"MDV SR si uvedomuje, že disponibilný objem finančných prostriedkov v sume 1 milión eur zo štátneho rozpočtu pre oblasť civilného letectva je nepostačujúci na zabezpečenie celého rozsahu požiadaviek v rámci financovania nehospodárskych činností všetkých letiskových spoločností a poskytovateľa letových prevádzkových služieb. Preto boli rozpočtovým opatrením Ministerstva financií (MF) SR navýšené finančné prostriedky rozpočtovej kapitoly MDV SR na poskytnutie dotácií v oblasti civilného letectva. Určené budú na výkon záchranných a hasičských služieb na letiskách a prioritne na bezpečnostnú ochranu letísk. V súčasnosti sa pripravujú zmluvy o poskytnutí dotácie z rozpočtovej kapitoly MDV SR na rok 2017," informovalo oddelenie pre komunikáciu s médiami a verejnosťou MDV SR.

Letisková spoločnosť Žilina, a. s., je podľa MDV podnikateľským subjektom a úlohou jeho orgánov, najmä predstavenstva, je zabezpečiť jej riadne fungovanie. "Základným druhom príjmov sú príjmy získané z podnikateľskej činnosti. Okrem toho je možné letiskovým spoločnostiam v súlade s právnymi predpismi poskytnúť aj dotácie na nehospodárske činnosti. Poskytovanie finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre letiskové spoločnosti sa riadi prísnymi legislatívnymi pravidlami v oblasti štátnej pomoci. Čo sa týka ďalšej budúcnosti žilinského letiska, rezort dopravy dlhodobo presadzuje politiku udržania dopravnej infraštruktúry, ak to je z prevádzkového hľadiska udržateľné. Ministerstvo bude preto v spolupráci s manažmentom letiska aj naďalej hľadať možnosti, ako udržať funkčnosť letiska," uviedlo oddelenie pre komunikáciu s médiami a verejnosťou MDV SR.