Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci LNG závodov Chevronu súhlasili s prípadným štrajkom

Ilustračná fotka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Posledná skupina zamestnancov hlasovala za a dala tak odborom možnosť štrajk vyhlásiť.

Canberra 28. augusta (TASR) - Dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) z austrálskych závodov amerického koncernu Chevron môžu byť v krátkej budúcnosti prerušené. Dôvodom je pondelkové hlasovanie zvyšných zamestnancov LNG závodov Chevronu o prípadnom štrajku. Posledná skupina zamestnancov hlasovala za a dala tak odborom možnosť štrajk vyhlásiť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Závody prevádzkované Chevronom, čo sú závody Gorgon a Wheatstone, spolu s najväčším LNG závodom v Austrálii North West Shelf austrálskej spoločnosti Woodside Energy Group, sa na celkovom trhu s LNG podieľajú približne 10 %. Austrália je celkovo najväčším exportérom LNG na svete.

Takmer 40 zostávajúcich zamestnancov z LNG závodu Wheatstone v pondelok odhlasovalo súhlas s prípadným štrajkom, uviedla agentúra Reuters, ktorá mala k dispozícii výsledky hlasovania. Pripojili sa tak k ďalším zamestnancom závodu Wheatstone a zamestnancom zo závodu Gorgon.

Odbory tak teraz majú možnosť, nie povinnosť, vyhlásiť štrajk. Pred akoukoľvek akciou však musia upozorniť vedenie Chevronu minimálne sedem pracovných dní vopred.