Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci si budú môcť uplatniť nároky priamo v konkurznom konaní

Ilustračné foto Foto: TASR

Zmeniť by to mala novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorú schválil parlament 21. 10. 2014 a do praxe vstúpi od 1. 1. 2015.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Zákon v súčasnosti neupravuje špeciálne postavenie zamestnanca v konkurznom konaní, ak mu zamestnávateľ dlhuje mzdu, odstupné alebo odchodné.

Zmeniť by to mala novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorú schválil parlament 21. 10. 2014 a do praxe vstúpi od 1. 1. 2015. Novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ktorú parlament prijal v rámci novely Obchodného zákonníka, Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR hodnotí kladne.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Tomáš Halász
"Zamestnanci budú môcť uplatniť mzdové nároky priamo v konkurznom konaní. V súčasnosti musia absolvovať súdne konanie, keďže na podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu potrebujú súdne rozhodnutie o tom, že im zamestnávateľ nevyplatil mzdu a až na základe tohto súdneho rozhodnutia môžu ako veritelia podať návrh na vyhlásenie konkurzu," povedal TASR poradca Kancelárie KOZ SR Pavol Bacigál. Novela by podľa neho mala postavenie zamestnancov pri podávaní návrhu na vyhlásenie konkurzu výrazne zlepšiť.

"Od budúceho roka na doloženie pohľadávky na mzde, odstupnom alebo odchodnom bude postačovať aj písomné vyhlásenie aspoň piatich zamestnancov alebo bývalých zamestnancov dlžníka s úradne osvedčenými podpismi o nesplnení ich pohľadávky na mzde, odstupnom alebo odchodnom 30 dní po lehote splatnosti. Navrhovateľom bude môcť byť v takom prípade len zamestnanec alebo bývalý zamestnanec dlžníka, ktorý nie je osobou spriaznenou s dlžníkom, a ktorý je zastúpený odborovou organizáciou, aj keď nie je jej členom," spresnil Bacigál. V takýchto prípadoch navrhovateľ nebude ani povinný zaplatiť preddavok na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu. "Ak súd po tom, čo dlžníkovi ustanovil predbežného správcu, konkurzné konanie pre nedostatok majetku zastaví, odmenu a výdavky predbežného správcu zaplatí Sociálna poisťovňa a tá bude oprávnená voči uzneseniu súdu o nároku predbežného správcu podať odvolanie," doplnil poradca Kancelárie KOZ.