Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci majú oddnes nárok na vyššie stravné pri pracovných cestách

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Sumy stravného sa menia po vyše dvoch rokoch, naposledy sa zvyšovali 24. augusta 2012.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Zamestnanci na Slovensku majú oddnes nárok na vyššie stravné pri tuzemských a zahraničných pracovných cestách.

Sumy stravného sa zvyšujú o 0,20 eura na 4,20 eura pri cestách v trvaní od 5 do 12 hodín, o 0,30 eura na 6,30 eura v trvaní nad 12 do 18 hodín a o 0,50 eura na 9,80 eura pri cestách nad 18 hodín.

"Stravné sa pri tuzemskej pracovnej ceste poskytuje za každý kalendárny deň podľa dĺžky trvania pracovnej cesty v kalendárnom dni a zamestnanec má nárok na stravné, ak jeho pracovná cesta v rámci jedného kalendárneho dňa trvá najmenej päť hodín. Ak v rámci jedného kalendárneho dňa zamestnanec vykoná niekoľko tuzemských pracovných ciest, nárok na stravné sa posudzuje za každú samostatne. Pri viacdňovej tuzemskej pracovnej ceste sa každý kalendárny deň vo vzťahu k nároku na stravné posudzuje samostatne," informuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na svojej webovej stránke.

Sumy stravného sa menia po vyše dvoch rokoch, naposledy sa zvyšovali 24. augusta 2012. MPSVR ich upravilo na základe zákona o cestovných náhradách opatrením, ktoré dnes (31. 10.) nadobudlo účinnosť. Bližšie informácie o podmienkach poskytovania stravného pri domácich aj zahraničných pracovných cestách zverejňuje ministerstvo na svojej webovej stránke www.employment.gov.sk.