Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Zamestnanci zo zahraničia sú pre pracovný trh prínosom, no i problémom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súčasnosti takúto pracovnú silu využíva hlavne trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia a galantský závod Samsung.

Trnava 13. mája (TASR) – Príchod pracovníkov zo zahraničia do Trnavy a okolia priniesol so sebou nielen pozitíva pre pracovný trh, ale aj iné skúsenosti pre obce, v ktorých sa títo ľudia dočasne ubytovávajú. V súčasnosti takúto pracovnú silu využíva hlavne trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia a galantský závod Samsung. Aktuálne ide najmä o pracovníkov zo Srbska, ktorí prichádzajú na Slovensko cez pracovné agentúry.

Títo zamestnanci sú ubytovaní napríklad v Trnave, ale tiež v obci Zavar v blízkosti automobilky, či donedávna aj v Bielom Kostole. Ide zväčša o jednotlivcov, ktorí po príchode z pracovnej zmeny zostávajú na ubytovni, v kolektíve súkmeňovcov. To vytvára živnú pôdu pre konflikty, ktoré dosť často musí riešiť polícia.

"V súvislosti s cudzincami bývajúcimi na ubytovniach je polícia zväčša privolávaná k riešeniu priestupkov, ktorých sa obyvatelia dopúšťajú medzi sebou. Často ide o rušenie nočného pokoja pod vplyvom alkoholu a iné priestupky proti občianskemu spolunažívaniu," uviedla pre TASR krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

Polícia rieši tiež krádeže na úrovni priestupkov, ktorých sa dopúšťajú v rôznych nákupných centrách. "Zaznamenali sme aj prípady opakovaných krádeží, vtedy išlo už o trestný čin. V Trnave polícia vyšetrovala začiatkom roka prípad lúpeže, v ktorom bol obvinený muž zo Srbska. Polícia zasahovala aj na úrade práce, do ktorého sa vlámal občan Srbska," dodala Kredatusová.

V Zavare postavili pre zamestnancov automobilky štvrť s bytovými domami Poronda. Je v nej, ako TASR informoval starosta obce Rudolf Baroš vyše 400 bytov, z nich časť je využívaná ako ubytovňa. "Na začiatku fungovania závodu sem prichádzali slovenskí zamestnanci, ale keď prišli na to, aké nízke mzdy automobilka dáva, pobrali sa zase domov," povedal Baroš s tým, že na rozdiel od priemernej mzdy, ktorú závod deklaruje, hovorili výplatné pásky niečo iné. A v tom je podľa neho pes zakopaný.

"Ak by dokázali našich ľudí poriadne zaplatiť, nemuseli by teraz dovážať cudzincov na robotu," dodal Baroš. "Situáciu v obci Zavar riešila polícia úzkou spoluprácou so zamestnávateľom a výsledkom bolo, že v bytovke na sídlisku dohľad nad bezpečnosťou vykonáva súkromná bezpečnostná služba. Polícia zároveň posilnila výkon služby pohotovostnou motorizovanou jednotkou," uviedla Kredatusová.

Starosta však musel v súvislosti s príchodom zahraničných zamestnancov riešiť aj iné problémy. „Napríklad nám doslova obsadzovali nášho lekára, hoci závod má svojho, pomohla až intervencia. Iným problémom je dovoz do zamestnania. "Po zamestnancov Samsungu chodia autobusy, PSA toto nezabezpečil, a tak využívajú linkové spoje. Začali Zavarčania za mnou chodiť, že sa nevedia dostať do autobusov. Pridala sa posilňujúca linka, ale to nepomohlo. Ľudia sa sťažujú aj na ich hygienické návyky, majú problém, keď sa natlačia do autobusu," dodal Baroš.

Keďže je automobilka od Zavara zhruba dva kilometre, mnohí chodia do práce peši. "A to zase je o bezpečnosti, nemáme cyklochodník, idú po ceste, neosvetlení," konštatoval starosta Zavara. Kontakty s vedením firmy označil ako minimálne. "Existencia automobilky pre našu obec prináša benefit v podobe daní, ale musím povedať, že predstavovali sme si to na začiatku inak,“ konštatoval Baroš. Mimo Porondy incidenty podľa neho nevznikajú.

Pred časom mal problém v súvislosti s ubytovanými cudzincami aj Biely Kostol. V lokalite Parnas sú vilové domy s 250 bytmi, ktoré boli pôvodne postavené pre stredný manažment vo vtedy etablujúcom sa PSA Peugeot Citroën, zmenili sa však čiastočne na ubytovňu. "Sezónni pracovníci pracovali od pondelka do soboty, nedeľu mali na to, aby sa 'vyjašili' a aj to svedomito napĺňali. Kriminalita v obci toho času výrazne narástla, išlo najmä o krádeže a vlámania, hoci väčšina v danej lokalite,“ povedal starosta Pavol Kováč pre TASR. Obec mala dohodu s políciou, aby tam vysielala hliadky častejšie. Ale situácia sa zmenila, nový majiteľ domov byty predáva a sezónni pracovníci z Bieleho Kostola odišli.

Ich príchod ale "hrozí" neďalekým Voderadom. Trnavský samosprávny kraj dal tamojší roky nevyužívaný študentský domov do prenájmu súkromnej spoločnosti, ktorá v ňom plánuje údajne ubytovať zahraničných pracovníkov. Obec sa búri, starosta Pavol Augustín poukazuje, že Voderady s 1600 obyvateľmi nie sú pripravené svojou infraštruktúrou na 400 takýchto ľudí a boja sa aj konfliktných situácií. Petícia proti tomuto zámeru má už podľa jeho slov vyše 700 podpisov, chcú ju odovzdať spolu s listom na najbližšom zasadnutí krajských poslancov.