Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prihlásiť zamestnanca v Sociálnej poisťovni je povinný zamestnávateľ

Foto: Tablet.tv

V praxi dochádza k prípadom, kedy zamestnávateľ nevykazuje zamestnanca, respektíve vykazuje nižšiu sumu vymeriavacieho základu ako je suma jeho hrubého príjmu.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Prihlásiť zamestnanca v Sociálnej poisťovni je povinný jeho zamestnávateľ. Zamestnávateľ je taktiež povinný vykazovať skutočný vymeriavací základ zamestnanca a odvádzať za neho poistné na sociálne poistenie.

Ako uviedli dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia Sociálnej poisťovne, v praxi dochádza k prípadom, kedy zamestnávateľ nevykazuje zamestnanca, respektíve vykazuje nižšiu sumu vymeriavacieho základu ako je suma jeho hrubého príjmu.

Nesprávne vykazovanie vymeriavacieho základu má však viaceré negatívne dosahy na zamestnanca, napríklad na nemocenské dávky, dávky v nezamestnanosti, dôchodkové dávky a pod.

"Aby zamestnanci tomuto predchádzali, odporúčame im kontrolovať plnenie povinností ich zamestnávateľov. Sociálna poisťovňa postupne zašle list všetkým fyzickým osobám, ktoré eviduje vo svojom registri ako zamestnancov. V liste informuje o vykázanom vymeriavacom základe, ktorý vykázal ich zamestnávateľ, resp. zamestnávatelia. Informácie o vymeriavacom základe budú za rok 2015 v členení podľa kalendárnych mesiacov,"
povedala Andrea Zahoranová, riaditeľka odboru poistného.

V prvej etape budú listy, približne 270.000, zasielané zamestnancom, u ktorých poisťovňa eviduje vymeriavací základ (VZ) v sume minimálneho mesačného VZ, resp. nižší, aspoň v jednom kalendárnom mesiaci a aspoň v jednom poistnom vzťahu. Následne bude informovať ďalšie skupiny zamestnancov.