Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť vo francúzskom súkromnom sektore vzrástla

Ilustračné foto. Eiffelova veža v Paríži. Foto: FOTO TASR/AP

To je dobrá správa, ktorá naznačuje, že situácia vo francúzskej ekonomike sa zlepšuje.

Paríž 12. septembra (TASR) - Súkromní zamestnávatelia vo Francúzsku, s vylúčením farmárov, vytvorili v 2. štvrťroku nové pracovné miesta. Zamestnanosť v tomto odvetví totiž vzrástla po stagnácii v prvých troch mesiacoch roka. To je dobrá správa, ktorá naznačuje, že situácia vo francúzskej ekonomike sa zlepšuje. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje štatistického úradu Insee.

Podľa Insee zamestnanosť vo francúzskom súkromnom sektore bez poľnohospodárstva za tri mesiace do konca júna 2015 vzrástla medzikvartálne o 0,2 %. Z toho počet pracovných miest v sektore služieb sa zvýšil o 0,4 % v porovnaní s 1. štvrťrokom 2015, zatiaľ čo vo výrobe klesol o 0,3 % a v stavebníctve sa znížil o 0,9 %.

V medziročnom porovnaní však súkromný sektor v 2. kvartáli 2015 stratil 17.400 alebo 0,1 % pracovných miest. Najviac pritom klesol počet zamestnancov v stavebníctve, medziročne o 7,3 %, a vo výrobe sa znížil o 1,5 %. Na druhej strane, francúzsky sektor služieb zaznamenal v období apríl-jún medziročný nárast zamestnancov o 0,6 %.