Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Do ľudí treba viac investovať, ukázal prieskum o zamestnanosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tohtoročný prieskum ESDE naznačil ďalší pozitívny vývoj v oblasti zamestnanosti a sociálnej situácie v EÚ.


Brusel 21. januára (TASR) - Prieskum vývoja v oblasti zamestnanosti a sociálnej situácie v Európe (ESDE) je ročný prieskum najnovších trendov v oblasti zamestnanosti a sociálnej situácie, ktorý sa zaoberá výzvami a možnými reakciami politiky. Tohtoročný prieskum naznačil ďalší pozitívny vývoj v oblasti zamestnanosti a sociálnej situácie v EÚ.

Európska komisia v súvislosti s prieskumom uviedla, že aj napriek zlepšeniam v oblasti zamestnanosti medzi členskými štátmi existujú veľké rozdiely, pokiaľ ide o hospodársky rast, zamestnanosť a ďalšie ukazovatele sociálnej situácie a trhu práce. Mnohé z týchto rozdielov súvisia s nedostatočným využitím ľudského kapitálu.

Eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová zdôraznila, že EÚ musí pre ľudí, a to najmä tých, ktorí sú od trhu práce najviac vzdialení, zabezpečiť viac príležitostí, ktoré budú lepšie ako doteraz.

"Je nevyhnutné investovať do podpory zručností, aby všetci muži a ženy v EÚ mohli naplno využiť svoj potenciál. Ak chceme dosiahnuť rast a zamestnanosť, treba investovať do ľudí. Musíme zabezpečiť, aby bolo naše pracovné právo a systémy sociálnej ochrany primerané potrebám 21. storočia a podporovať podnikanie a inovácie," uviedla Thyssenová. Spresnila, že v tejto súvislosti bude zohrávať dôležitú úlohu európsky pilier sociálnych práv.

V prieskume ESDE za rok 2015 sa v súvislosti s vytváraním pracovných miest zdôrazňuje potenciál samostatnej zárobkovej činnosti a podnikania. Údaje naznačujú, že niektoré skupiny vrátane mladých a starších ľudí, žien a etnických menšín môžu čeliť väčším prekážkam, ktoré im bránia začať podnikať. Podľa prieskumu sa väčšina ľudí obáva, že nemá potrebné zručnosti a znalosti na začatie podnikania. Aj preto treba zavádzať "cielené politiky", ktoré môžu zahŕňať jednoduchší prístup k financovaniu alebo daňovým stimulom, vzdelávanie v oblasti podnikania a prístup k starostlivosti o deti a starších ľudí.

V prieskume ESDE sa píše o väčšej rôznorodosti pracovných zmlúv, ktoré umožňujú spružnenie pracovných podmienok, a teda vyššiu účasť na trhu práce, ale môžu viesť aj k segmentácii trhu práce. Táto otázka sa bude riešiť pri rozvoji európskeho piliera sociálnych práv.

Prieskumu ESDE naznačil, že EÚ môže lepšie využiť svoje ľudské zdroje prostredníctvom mobility. Hoci sa počet mobilných pracovníkov za posledné dve desaťročia zvýšil, ich podiel na celkovej pracovnej sile je stále obmedzený: iba 4 % obyvateľov EÚ vo veku 15 až 64 rokov žijú v inom členskom štáte, ako je ich domovský štát. Mobilní pracovníci v EÚ však majú zvyčajne lepšie celkové vyhliadky na zamestnanie ako domáci obyvatelia. Okrem toho v dôsledku ich prílevu došlo v niektorých štátoch najviac zasiahnutých krízou k zníženiu nezamestnanosti, čím sa podarilo vyriešiť problémy súvisiace s nedostatkom personálu v prijímajúcich krajinách.

Prieskum sa zaoberá aj dlhodobou nezamestnanosťou, ktorá sa týka približne 11,4 milióna ľudí v EÚ. Keďže dlhodobo nezamestnaní majú v porovnaní s krátkodobo nezamestnanými len asi polovičnú šancu nájsť si zamestnanie, boj proti dlhodobej nezamestnanosti má rozhodujúci význam. Registrácia v rámci vnútroštátnych verejných služieb zamestnanosti a účasť na odbornom vzdelávaní podľa ESDE výrazne zvyšujú šance na získanie udržateľného zamestnania.

V neposlednom rade pre podporu udržateľného a inkluzívneho hospodárskeho oživenia bude rozhodujúci sociálny dialóg. Aj preto boli sociálni partneri zapojení do navrhovania a realizácie niekoľkých zásadných reforiem a politík EÚ.

Zamestnávatelia aj napriek vysokej nezamestnanosti čelia ťažkostiam pri obsadzovaní niektorých voľných pracovných miest. Schopnosť zamestnávateľov obsadzovať pracovné miesta obmedzuje aj ich neschopnosť ponúknuť príťažlivé mzdy alebo pracovné podmienky, či kvalitnú odbornú prípravu a kariérne možnosti. Prieskum ESDE potvrdil, že značný počet pracovníkov z krajín mimo EÚ pôsobí na pracovných pozíciách, ktoré nezodpovedajú ich úrovni kvalifikácie.

Tieto výzvy sa budú riešiť v rámci iniciatívy s názvom Program pre nové zručnosti a nové pracovné miesta, ktorú komisia plánuje na tento rok.