Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť v agrosektore klesala, stabilizovala sa posledné roky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Charakteristickým znakom agrárneho sektora je zásadný prepad celkovej zamestnanosti.

Bratislava 26. januára (TASR) - Zamestnanosť v agrosektore SR dlhodobo klesala, podarilo sa ju stabilizovať v posledných rokoch. Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala.

"Charakteristickým znakom agrárneho sektora je zásadný prepad celkovej zamestnanosti, v porovnaní s obdobím začiatku transformačného procesu v našej ekonomike, a to agregátne až o približne 80 %," spresnil.

Kým v roku 1994 podľa jeho informácií pracovalo v slovenskom agrárnom sektore 10,2 % všetkých zamestnaných, v roku 1998 to bolo už len 4,6 %. "V súčasnosti pracuje v agrárnom sektore 2,2 % zamestnaných, čo je úroveň v priemere o 1 % nižšia v porovnaní s krajinami starej EÚ-15," upozornil.

"Od roku 2013, aplikáciou nového prístupu k podporným a stimulačným mechanizmom, sme dokázali, prvýkrát od vzniku SR, stabilizovať zamestnanosť v agrárnom sektore. Konkrétne, v roku 2013 prišlo k medziročnému nárastu zamestnanosti o 0,4 %, v roku 2014 o 1,8 % a predpokladáme, že v roku 2015 zamestnanosť v agrárnom sektore medziročne stúpla o približne 1 %," dodal Hajnala.

MPRV minulý rok v lete, v tzv. zelenej správe za rok 2014, informovalo, že počet pracujúcich v slovenskom poľnohospodárstve predvlani dosiahol úroveň približne 51.500 osôb, čo bolo medziročne viac o 1,8 %. Priemerná mzda v poľnohospodárstve bola v predminulom roku vo výške 653 eur a medziročne sa zvýšila o 4,3 %.