Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť v gastro v USA sa vrátila na predpandemickú úroveň

Na archívnej snímke dve polievky. Foto: TASR – Milan Kapusta

V širšom sektore voľného času a pohostinstva vzniklo v USA v septembri 96.000 nových pracovných pozícií.

Washington 8. októbra (TASR) - Zamestnanosť v reštauračnom sektore v USA sa vrátila v septembri na úroveň spred obdobia pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters na základe údajov amerického ministerstva práce, ktoré ministerstvo zverejnilo v rámci pravidelnej mesačnej správy o vývoji na pracovnom trhu. To naznačuje výraznejšie zotavenie pre širší sektor zábavy a pohostinstva.

V USA sa v septembri vytvorilo celkovo 336.000 nových pracovných miest, z toho v reštauračnom sektore ich vzniklo 61.000. Mesačný priemer pre tento sektor za ostatný rok pritom predstavuje približne 37.000 miest. V širšom sektore voľného času a pohostinstva vzniklo v USA v septembri 96.000 nových pracovných pozícií.

Gastrosektor bol v USA, podobne ako v ďalších krajinách, najviac zasiahnutý nástupom pandémie nového koronavírusu na začiatku roku 2020, keď vláda prijala prísne protipandemické opatrenia a zákazníci reštaurácií sa začali stravovať doma. V marci a apríli toho roka zaniklo v USA približne 22 miliónov pracovných miest, z toho viac než štvrtinu tvorili miesta v reštauráciách a baroch. Tento sektor sa pritom pred pandémiou podieľal na celkovej zamestnanosti v USA zhruba 8 %.