Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť v nemeckom autopriemysle závisí od elektromobility

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Problémom sú aj čoraz prísnejšie európske emisné normy a práve elektrické vozidlá sú východiskom.

Hannover/Berlín 31. januára (TASR) - Pracovné miesta v nemeckom automobilovom priemysle závisia aj od prielomu v doteraz takmer neúspešnej elektromobilite. "Ak tu chceme udržať produkciu aj inovácie, potrebujeme pre to trh. Bez neho tu nebude jedno ani druhé," myslí si dolnosaský minister hospodárstva Olaf Lies. V opačnom prípade hrozí, že sa tu budú používať elektromobily z Ázie a pracovné miesta v Nemecku začnú miznúť. Informovala agentúra DPA.

Lies od roka 2014 bojuje za štátnu podporu elektromobility a podľa neho práve v súčasnosti rastie šanca na dotácie na kúpu elektromobilov, na ktorých by sa mali podieľať aj samotné automobilky. V utorok (2. 2.) sa majú u kancelárky Angely Merkelovej stretnúť špičkoví predstavitelia politiky a priemyslu.

"Vzhľadom na ceny, ktoré sa v priemere pohybujú medzi 20.000 a 25.000 eur, sa za elektromobily platí daň z pridanej hodnoty. Vhodná by teda bola prémia 5000 eur ako kompenzácia DPH na úrovni 5000 eur," tvrdí Lies. Štát by z toho síce nič nezískal, ale táto suma by znamenala pre elektromobilitu a nemecký priemysel nevyhnutný impulz.

Lies je členom dozornej rady koncernu Volkswagen, v ktorom je Dolné Sasko najväčším akcionárom. Podľa neho súčasný emisný škandál VW podporil tému elektromobility. Automobilový priemysel potrebuje elektromobily. Problémom sú aj čoraz prísnejšie európske emisné normy a práve elektrické vozidlá sú východiskom. Ekologická bilancia okrem samotnej výroby v podstatnej miere závisí aj od obnoviteľných zdrojov energie.