Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Zamestnávatelia hlásia na prvý kvartál 2020 obmedzené náborové plány

Ilustračné foto. Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Najviac zamestnancov plánujú naberať zamestnávatelia v odvetviach doprava, skladovanie a komunikácie s očakávaným nárastom zamestnanosti 14 %.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Slovenskí zamestnávatelia majú na nasledujúci štvrťrok obmedzené náborové plány. Čistý index trhu práce má hodnotu nula percent, čo je najmenej za posledných šesť rokov. Vyplýva to z prieskumu ManpowerGroup Index trhu práce.

Ako povedala vo štvrtok na stretnutí s médiami Jaroslava Rezlerová, CEO spoločnosti pre Česko a Slovensko, nezamestnanosť na Slovensku zostáva na úrovni šesť percent, ale všetko nasvedčuje tomu, že jej pokles sa zastavuje. Podľa prieskumu budú na začiatku roka zamestnávatelia na Slovensku zachovávať počet zamestnancov na aktuálnej úrovni. Veľké firmy síce naďalej počty zamestnancov skôr zvyšujú, ale malé firmy oproti tomu očakávajú mierny pokles. Znepokojivý je pokles v spracovateľskom priemysle, pozitívne správy sú z logistiky a služieb.

Najviac zamestnancov plánujú naberať zamestnávatelia v odvetviach doprava, skladovanie a komunikácie s očakávaným nárastom zamestnanosti 14 %. Priaznivé podmienky na trhu práce hlásia aj zamestnávatelia v odvetviach financie, poistenie, nehnuteľnosti a ďalšie služby podnikom.

V medziročnom porovnaní sa náborové prostredie zhoršilo v siedmich z desiatich odvetví. Najväčší prepad, a to až o 23 percentných bodov hlási spracovateľský priemysel.