Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Zamestnávatelia najviac vyhľadávajú informatikov, najmenej právnikov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Medzi firmami stúpol záujem aj o absolventov prírodných vied.

Bratislava 20. júna (TASR) - Zamestnávateľov najviac zaujímajú životopisy absolventov informatiky, najmenší záujem je o absolventov fakúlt zameraných na šport, teológiu a právo. Vyplýva to z rebríčka spoločnosti Profesia, ktorá už šiesty rok po sebe pripravila rebríček vysokých škôl a fakúlt podľa záujmu zamestnávateľov o ich absolventov.

Životopisy absolventov fakúlt zameraných na informatiku si pozrelo 7,57 zamestnávateľov, absolventov ekonomiky 5,27, spoločenských vied 5,04, strojárstva 4,98, techniky 4,87 a prírodných vied 4,30, curriculum vitae športovcov si však v priemere pozrelo len 2,79 firiem, absolventov teológie 2,83 a práva 3,06 zamestnávateľov. "Koniec rebríčka je ovplyvnený pravdepodobne aj tým, že pozície z oblasti športu či teológie sú obsadzované iným spôsobom a nie sú zverejňované na portáli Profesia.sk v takom počte, ako je to pri iných oblastiach," vysvetlila Ivana Molnárová, riaditeľka spoločnosti Profesia. Aj v prípade týchto zameraní má však podľa nej životopis v databáze Profesie zverejnený desať až 25 percent z celkového počtu absolventov, ktorí dané fakulty skončili.

Prvých päť priečok v rebríčku za rok 2012 patrí fakultám zameraným na informatiku. Celkovo sú najúspešnejší absolventi dvoch fakúlt bratislavskej Slovenskej technickej univerzity, za nimi nasledujú absolventi Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity. V prvej dvadsiatke najúspešnejších fakúlt sa okrem informatických fakúlt objavili dve fakulty spoločenskovedného zamerania, fakulty prírodovedného a technického zamerania, šesť fakúlt ekonomického zamerania a jedna strojnícka fakulta.

Stúpol záujem o absolventov prírodných vied

"Keď sme pripravovali rebríček záujmu zamestnávateľov v roku 2008, prvá trojica najúspešnejších absolventov bola rovnaká ako dnes. V prvej dvadsiatke však boli tri stavebné fakulty, fakulta zameraná na ošetrovateľstvo aj farmáciu, z ktorých tam vlani nebola žiadna," zhodnotila riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová. Kým záujem o absolventov informatiky pretrval päť rokov, pri ďalších špecializáciách podlieha podľa nej záujem zamestnávateľov trendom na trhu. V súčasnosti sú pre zamestnávateľov atraktívnejší absolventi ekonomiky aj spoločenských vied než stavbári.

Oproti roku 2011 vlani zamestnávatelia prezerali životopisy absolventov o niečo častejšie. Medzi firmami stúpol záujem o absolventov prírodných vied. Medziročne zvýšili zamestnávatelia záujem o nových zamestnancov aj celkovo.

Z ankety medzi 627 firemnými klientmi Profesie vyplynulo, že v druhom pol roku 2013 viac ako polovica z nich plánuje nábor nových zamestnancov. Tretina firiem deklaruje, že bude prijímať aj čerstvých absolventov. Firmy, ktoré to plánujú robiť, pôsobia o niečo častejšie v priemyselnej výrobe, obchode a v informačných technológiách.

Spomedzi absolventov sa chcú zamestnať v oblasti, ktorú vyštudovali len niektorí. Spomedzi najúspešnejších fakúlt chcú pracovať na pozíciách, ktoré priamo súvisia s ich vzdelaním, iba informatici. Absolventi ďalších odborov si podľa Profesie hľadajú prácu, v ktorej využijú svoje vzdelanie oveľa zriedkavejšie.