Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zamestnávatelia pozitívne vnímajú záväzok vlády posilňovať právny štát

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Iniciatíva ešte vo februári 2015 predstavila vláde a Národnej rade SR súbor odporúčaní pre posilnenie právneho štátu.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Podnikateľské asociácie, zamestnávateľské združenia a obchodné a priemyselné komory zoskupené v Iniciatíve za vládu zákona (Rule of Law Initiative) berú na vedomie Programové vyhlásenie vlády (PVV), o ktorom momentálne rokuje parlament. Pozitívne pritom vnímajú predovšetkým skutočnosť, že vláda sa prihlásila k tejto iniciatíve, deklaruje záujem posilňovať právny štát a do svojich prierezových priorít zaradila aj politiku boja proti korupcii. Konštatujú to v stanovisku, ktoré TASR poskytol koordinátor iniciatívy Michal Krčméry z Americkej obchodnej komory v SR (AmCham).

Iniciatíva, združujúca 16 podnikateľských asociácií, zamestnávateľských združení, obchodných a priemyselných komôr, ešte vo februári 2015 predstavila vláde a Národnej rade SR súbor odporúčaní pre posilnenie právneho štátu. "Členovia iniciatívy uvítali, že vláda následne v júli 2015 prijala Akčný plán na posilnenie Slovenskej republiky ako právneho štátu," konštatujú v stanovisku s tým, že pre reálne zlepšenie stability právneho prostredia sú nevyhnutné predovšetkým konkrétne, reálne, účinné a merateľné opatrenia realizované v praxi.

Opatrenia, ktoré obsahuje PVV v oblastiach právny štát a legislatívny proces, politika boja proti korupcií a predovšetkým spravodlivosť a súdnictvo, hodnotia zamestnávatelia pozitívne. "Opätovne vyjadrujú presvedčenie, že až zavádzanie navrhovaných opatrení do praxe prostredníctvom zmien legislatívneho aj nelegislatívneho charakteru môže priniesť zlepšenie súčasnej situácie, pričom tieto budú aktívne sledovať a vyhodnocovať," avizujú.

Členovia iniciatívy tiež očakávajú, že vláda svoju snahu posilniť právny štát, zvýšiť vymožiteľnosť práva a bojovať proti korupcii premietne čo najrýchlejšie do konkrétnych opatrení s pozitívnym vplyvom. Posilňovanie právneho štátu musí byť podľa nich sprevádzané vysokou mierou integrity verejných funkcionárov a budovaním dôvery občanov.

Zástupcovia podnikateľských asociácií, zamestnávateľských združení, obchodných a priemyselných komôr sú pripravení pokračovať v odbornom a konštruktívnom dialógu s vládou, predstaviteľmi NR SR, ako aj relevantnými inštitúciami verejného a súkromného sektora pri realizácii odporúčaní iniciatívy a celkovom posilňovaní Slovenskej republiky ako právneho štátu, dodávajú v stanovisku.