Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zamestnávatelia žiadajú transparentný proces výberu podpredsedu ÚVO

Sídlo Úradu pre verejné obstarávanie Foto: TASR/Martin Baumann

Podnikateľská komunita v spoločnom vyhlásení pripomenula, že už počas minulého roka presadzovala transparentný spôsob voľby predsedu ÚVO či členov Rady ÚVO.

Bratislava 11. júna (TASR) – Proces výberu nového podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) by mal byť čo najtransparentnejší a hlavnými kritériami by mali byť odbornosť a nezávislosť. Zdôrazňujú to zamestnávatelia v spoločnom vyhlásení, kde zároveň upozorňujú, že je nevyhnutné, aby pozícia podpredsedu nepodliehala politickým dohodám.

V súčasnosti podľa zamestnávateľov klesá dôveryhodnosť verejných inštitúcií. Práve verejné obstarávanie je podľa nich oblasťou, kde je nevyhnutné pracovať na navrátení dôvery odbornej, ale aj širokej verejnosti vo fungovanie celého systému. Preto je dôležité, aby bol podpredseda ÚVO vyberaný na základe odbornosti a nezávislosti, dodávajú zamestnávatelia. "Najmä, keď podpredseda ÚVO zároveň zohráva významnú úlohu vo fungovaní Rady ÚVO. V opačnom prípade hrozí, že doteraz podniknuté pozitívne kroky zo strany nového vedenia ÚVO neprinesú očakávané pozitívne zmeny," podotkli zamestnávatelia, ktorí tiež vyzvali predsedu úradu Miroslava Hliváka na transparentný, odborný a nezávislý proces výberu.

Zamestnávatelia vyzdvihli kroky predsedu ÚVO vedúce k posilneniu odbornosti a zlepšeniu reputácie tejto inštitúcie. "Ide predovšetkým o zriadenie Inštitútu pre verejné obstarávanie či aktívnu spoluprácu s relevantnými medzinárodnými organizáciami, ako aj slovenskými subjektmi z akademického a neziskového sektora," priblížili.

Podnikateľská komunita v spoločnom vyhlásení pripomenula, že už počas minulého roka presadzovala transparentný spôsob voľby predsedu ÚVO či členov Rady ÚVO. Koalícia obchodných komôr a podnikateľských združení hlásiacich sa k Iniciatíve za vládu zákona zároveň požadovala, aby princípy nezávislosti a odbornosti boli hlavnými faktormi pri voľbe predstaviteľov uvedených inštitúcií. Aj na základe toho bol podľa zamestnávateľov proces výberu kvalitnejší ako v minulosti.