Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Zamestnávatelia z APZD podporujú zjednodušenie zamestnávania cudzincov

Na snímke zľava prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáš Malatinský, prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Miroslav Kiraľvarga, prezident Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Alexej Beljajev a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger počas tlačovej konferencie na tému - Priemysel v ohrození - vláda stále nemá riešenia energetickej krízy pre veľké podniky v Bratislave v utorok 10. januára 2023. Foto: TASR - Jakub Kotian

Dostať cudzinca do výrobného procesu podľa APZD trvá v súčasnosti na Slovensku v priemere 11 až 18 mesiacov a zahraničných pracovníkov získavame pomalšie ako susedné krajiny.

Bratislava 25. marca (TASR) - Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) privítala navrhované zmeny v zákone o pobyte cudzincov, ktoré prinášajú zásadné zjednodušenie zamestnávania ľudí z tretích krajín. Cudzinec, u ktorého úrad práce vydal potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, bude môcť napríklad začať pracovať ihneď po podaní úplnej žiadosti o prechodný pobyt na účel zamestnania alebo o modrú kartu, upozornila APZD.

"APZD tento návrh zákona plne podporuje a odporúča jeho prijatie do ďalšieho legislatívneho konania," uviedla asociácia po tom, čo bola novela zaradená na pondelkové rokovanie tripartity.

Priemysel čelí nedostatku pracovnej sily. Chýbajú kvalifikovaní pracovníci, ale aj profesie, ktoré už Slováci vykonávať nechcú. "Pri miere nezamestnanosti pod štyrmi percentami sme sa dostali do stavu, v ktorom kto chce pracovať, tak už pracuje," uviedli zamestnávatelia.

Dostať cudzinca do výrobného procesu podľa APZD trvá v súčasnosti na Slovensku v priemere 11 až 18 mesiacov a zahraničných pracovníkov získavame pomalšie ako susedné krajiny. Nastavenie migračných procesov je totiž značne zdĺhavé a komplikované.

Novela zásadne mení proces udeľovania prechodného pobytu na účel zamestnania tým, že dovoľuje úradom práce vydať na žiadosť zamestnávateľa potvrdenie o možnosti obsadenia pracovného miesta ešte pred tým, ako cudzinec požiada o udelenie prechodného pobytu na cudzineckej polícii.

Návrh zákona tiež zvyšuje podiel štátnych príslušníkov tretích krajín zamestnaných v nedostatkových profesiách z 30 % na 45 %, čo je podľa asociácie vítanou zmenou pre slovenský pracovný trh. APZD sa však napriek tomu obáva dlhých procesov zamestnávania cudzincov v dôsledku nedostatočnej kapacity zastupiteľských úradov.