Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Zamestnávatelia žiadajú dobrovoľnosť rekreačných poukážok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Firmy majú podľa zamestnávateľských združení a komôr rôzne motivačné systémy, a tak zákonom nanútené príspevky na rekreáciu významne znižujú rozsah poskytovania iných možných benefitov.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Zamestnávatelia a obchodné komory žiadajú vypustiť z novely zákona o podpore cestovného ruchu povinnosť pre zamestnávateľov poskytovať príspevok na rekreáciu. Chcú, aby sa ponechal na dobrovoľnej báze. Uviedli to vo štvrtkovom spoločnom stanovisku.

"Zamestnávatelia zároveň vyzývajú politické strany, aby upustili od zneužívania pracovnej či sociálnej legislatívy na politické ciele," doplnili. Nesystémové návrhy podľa nich dlhodobo znižujú konkurencieschopnosť slovenských podnikov a nepredvídateľnosť legislatívy v podnikateľskom prostredí zásadne znižuje atraktívnosť Slovenska pre investorov, čo môže mať už v krátkej budúcnosti významný negatívny vplyv na jeho hospodársky rast a budúcu prosperitu jeho občanov.

Pripomenuli, že na rokovaní tripartity nielen zamestnávatelia, ale aj odborári odmietli tento poslanecký návrh ako nesystémový a v predkladanej verzii aj nespravodlivý. Zavádza totiž diskrimináciu zamestnancov menších firiem.

"Navrhovaný spôsob financovania príspevku na rekreáciu je zároveň administratívne náročný a ľahko zneužiteľný. Nie každý zamestnanec má záujem o rekreáciu, no všetci budú mať záujem získať finančný príspevok," dodali zamestnávatelia a komory. Riziko vytvorenia ponuky fiktívnych dokladov na preukázanie výdavkov a ich špekulatívneho získavania zo strany niektorých zamestnancov je tak podľa nich mimoriadne vysoké.

"Uvedený návrh zároveň necitlivo zasahuje do existujúcich sociálnych programov firiem, z ktorých mnohé dobrovoľne poskytujú zamestnancom benefity nad rámec zákona a výrazne zužuje priestor pre podnikové kolektívne vyjednávanie a popiera jeho význam," uviedli.

Firmy majú podľa zamestnávateľských združení a komôr rôzne motivačné systémy, a tak zákonom nanútené príspevky na rekreáciu významne znižujú rozsah poskytovania iných možných benefitov.

Zároveň odmietajú financovať nesystémové a populistické návrhy, ktoré slúžia primárne na zvyšovanie preferencií niektorej z koaličných politických strán.

Za takýto návrh firmy považujú aj povinný príspevok na rekreáciu z dielne koaličnej SNS. Národniari ho navrhujú v novele zákona o podpore cestovného ruchu, ktorá sa práve nachádza v parlamente v druhom čítaní. Príspevok by mali zamestnávatelia poskytovať povinne zamestnancom, ktorí pracujú pre zamestnávateľa nepretržite aspoň 12 mesiacov a o tento príspevok požiadajú. Mal by byť vo výške 55 % oprávnených nákladov, maximálne do sumy 275 eur ročne.