Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Zamrazilová: ČNB by mohla začať znižovať úrokové sadzby v septembri

Foto: moneymag.cz

ČNB, podobne ako ďalšie centrálne banky v strednej Európe, zvyšovala úrokové sadzby rýchlejšie než svetové centrálne banky a v súčasnosti by tak mohla patriť medzi prvé, ktoré začnú s ich znižovaním.

Praha 25. apríla (TASR) - Česká národná banka (ČNB) by mohla v septembri pristúpiť k prvému zníženiu úrokových sadzieb, podmienkou však je, že inflácia dovtedy klesne na požadovanú úroveň a bude sa aj naďalej pohybovať smerom nadol. Uviedla to viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová. Informovala o tom agentúra Reuters.

ČNB, podobne ako ďalšie centrálne banky v strednej Európe, zvyšovala úrokové sadzby rýchlejšie než svetové centrálne banky a v súčasnosti by tak mohla patriť medzi prvé, ktoré začnú s ich znižovaním. Kľúčová úroková sadzba dosahuje 7 %, pričom na tejto úrovni ju centrálna banka drží od polovice minulého roka. Počas rok trvajúceho cyklu sprísňovania menovej politiky zvýšila ČNB hlavnú úrokovú sadzbu o 675 bázických bodov.

Miera inflácie sa v marci zmiernila na 15 % zo 16,7 % v predchádzajúcom mesiaci, naďalej sa však drží vysoko nad inflačným cieľom. ČNB odhaduje infláciu za celý tento rok na úrovni 10,8 %, v druhom polroku by sa však mala dostať na jednocifernú úroveň.

Zamrazilová aj ďalší členovia sedemčlennej bankovej rady uviedli, že o zmiernení menovej politiky bude možné začať uvažovať až vtedy, keď miera inflácie dosiahne jednocifernú úroveň a bude jasne smerovať k cieľovému pásmu 1 % až 3 %.

"September bude na údaje bohatší, takže ak to pôjde správnym smerom a budem si dostatočne istá, že týmto smerom to bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, potom je možné úrokové sadzby znížiť," povedala Zamrazilová v rozhovore. Zároveň dodala, že do septembrového zasadnutia ČNB (uskutoční sa 27. 9.) bude mať banka k dispozícii už dostatok ekonomických údajov. Najbližšie zasadnutie bankovej rady je naplánované na 3. mája.