Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Zamrznutý hypotekárny trh nahráva záujmu o investovanie aj poistky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Slováci sa cez sprostredkovateľov vo zvýšenej miere než vlani zaujímajú o životné aj neživotné poistenie či investovanie na trhoch.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Trh finančných produktov zaznamenal za prvú polovicu tohto roka celkovo medziročný prepad, dáta finančných sprostredkovateľov sú však optimistickejšie. Slováci sa cez sprostredkovateľov vo zvýšenej miere než vlani zaujímajú o životné aj neživotné poistenie či investovanie na trhoch. Ide o investície v stovkách eur ročne, môže si ich tak dovoliť viac ľudí než hypotéky.

"Hoci trh hypoték sa aktuálne oproti ostatným rokom prepadol a ľudia vyčkávajú na ďalší vývoj úrokov, finančný trh sa nezastavil. Klienti sa čoraz viac zaujímajú o iné produkty, najmä o tie, ktoré im pomôžu zabezpečiť sa v budúcnosti," zhodnotil partner sprostredkovateľskej spoločnosti Umbrella Group v Bratislave Michal Ďuriš.

Medziročne najviac, až o 28 %, vzrástol v prvom polroku podľa údajov firmy záujem o investovanie do podielových či investičných fondov. O vyše štvrtinu sa zvýšil záujem o životné poistenie a takmer 14 % nárast dosiahlo neživotné poistenie.

Slováci sa podľa Ďuriša okrem investovania na akciových trhoch zaujímajú tento rok viac aj o dlhopisy. "Toto je vhodné obdobie najmä na nákup štátnych dlhopisov, pretože majú v súčasnosti relatívne vysoký úrok a pri dlhšom držaní má investor vysokú šancu zarobiť aj na náraste ich ceny na trhu, ktorý sa udeje, keď sa úrokové sadzby opäť znížia," vysvetlil.

Životné poistenie rastie podľa odborníka kontinuálne najmä po pandémii a v aktuálnej neistej situácii kvôli vojne na Ukrajine. Ľudia si totiž viac uvedomujú dôležitosť zabezpečenia sa do budúcnosti. Záujem o neživotné poistenie zase vzrástol najmä pre inflačné faktory, ktoré zvýšili cenu poisťovaného majetku.

"Samozrejme, až koniec tohto roka ukáže, ako sa darilo celému finančnému trhu. Ľuďom z úspor stále ešte ukrajuje inflácia, vysoké ceny energií a mnohých čaká aj navyšovanie splátok úverov pri refixácii ich hypoték," doplnil Ďuriš.

Finančný trh SR zaznamenal v prvom polroku podľa dát Národnej banky Slovenska (NBS) a Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) pokles v úveroch o 68 %, ale aj v životnom poistení o viac ako 12 %. Pozitívny vývoj zaznamenalo iba neživotné poistenie, ktoré vykázalo rast o vyše 13 %. Medziročný pokles evidovala aj Slovenská asociácia správcovských spoločností (SASS), keďže čisté predaje podielových fondov klesli takmer o tri pätiny na 190 miliónov eur.