Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zanini Industries prepustila 63 ľudí, zvažuje ukončenie výroby

Taliansky investor vyrába na Slovensku plastové komponenty pre automobilový priemysel, ako sú kryty na kolesá, dvierka na palivové nádrže, rúčky na otváranie zadných kufrov či logá.

Topoľčany 20. novembra (TASR) – Firma Zanini Industries,s.r.o. Topoľčany prepustila v polovici novembra 63 svojich zamestnancov. Ohrozené sú aj pracovné miesta ďalších zhruba 80 pracovníkov firmy.

Zanini pravdepodobne koncom roka ukončí výrobu vo svojom topoľčianskom závode. Firma v súčasnosti prevádzkuje závod bez príslušných povolení stavebného úradu, za čo jej hrozia pokuty. Zástupcovia spoločnosti síce pripúšťajú svoje pochybenie, poukazujú však aj na byrokraciu úradov, ktorá im bráni dať do poriadku všetky náležitosti.

Nový výrobný závod v Topoľčanoch spustila spoločnosť Zanini Industries do prevádzky v januári 2007. Taliansky investor vyrába na Slovensku plastové komponenty pre automobilový priemysel, ako sú kryty na kolesá, dvierka na palivové nádrže, rúčky na otváranie zadných kufrov či logá značiek Fiat, Peugeot Volkswagen a General Motors. Skúšobná prevádzka sa vo fabrike skončila k 30. júnu tohto roka. Ďalšie povolenie na výrobu však firma nedostala.

„V dokumentácii boli viaceré nedostatky týkajúce sa požiarnej ochrany, hrozilo nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom, nevyhovoval bleskozvod,“ uviedol primátor Topoľčian Peter Baláž. Napriek tomu firma pokračovala vo výrobe.

Obvodný úrad životného prostredia v Topoľčanoch sankcionoval Zanini pokutou 50.000 eur. Hrozí jej ďalšia pokuta vo výške 70.000 eur. Podľa stavebného úradu nemá fabrika kolaudačné rozhodnutie, niektoré objekty boli postavené dodatočne bez stavebného povolenia.